Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як розглядаються скарги у сфері держреєстрації?

5 січня 2016, 09:25
2312
0
Автор:
Реклама

Постановою від 25 грудня 2015 року № 1128 Кабмін затвердив Порядок розгляду скарг у сфері державної реєстрації, який набув чинності 1 січня 2016 року, разом разом з новими редакціями Закону про держреєстрацію прав на нерухоме майно і їх обтяжили і Закону про держреєстрацію юридичних осіб і фізосіб-підприємців.

Документ визначає процедуру розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність держреєстратора, суб'єкта держреєстрації, територіального органу Мінюсту (далі - суб'єкт оскарження)яка здійснюється Мінюстом і його територіальними органами (далі - суб'єкт розгляду скарги).

Для забезпечення розгляду скарг суб'єктом розгляду скарги утворюються постійно діючі комісії з питань розгляду скарг у сфері держреєстрації (далі - комісія), положення і склад яких затверджуються Мінюстом або відповідним територіальним органом.

Розгляд скарг здійснюється за заявою особияке вважає, що його права порушені (далі - скаржник). Заява подається виключно в письмовій формі і повинно містити обов'язкові відомості, передбачені Законами, а також відомості про бажання заявника і його представника взяти участь в розгляді скарги і про один із способів отримання скаржником повідомлення про вказаний розгляд.

Розгляд скарг здійснюється в терміни, встановлені Законом "Про звернення громадян".

Під час розгляду скарги по суті комісія встановлює наявність або відсутність обставин, що обгрунтовують вимоги скаржника, і інших обставин, які мають значення для об'єктивного розгляду скарги, у тому числі шляхом перевірки відомостей, що містяться в реєстрах, і у разі потреби може витребувати документи, пояснення і т. п. у суб'єкта оскарження.

Обов'язково під час розгляду скарги по суті запрошується скаржник і його представник (за умови, якщо про це вказано в скарзі), суб'єкт оскарження і інші зацікавлені особи, вказані в скарзі або встановлені згідно з відомостями реєстрів. Неприбуття таких осіб, яким було належним чином повідомлено про розгляд скарги, а також неотримання такими особами повідомлень про час і місце розгляду скарги з причин, не залежних від суб'єкта розгляду скарги, не перешкоджає розгляду такої скарги.

Суб'єкт розгляду скарги своєчасно повідомляє скаржника (за умови, якщо їм вказано про це в скарзі), суб'єкта оскарження і інших зацікавлених осіб, вказаних в скарзі або встановлених згідно відомостям реєстрів, про час і місце розгляду скарги одним з наступних способів :

1) замовленою телеграмою;

2) телефонограмою;

3) факсимільним повідомленням;

4) засобами електронної пошти.

Копії скарги і прикладених до неї документів надаються суб'єктові оскарження і зацікавленим особам, вказаним в скарзі або встановленим згідно відомостям реєстрів, не пізніше за день, передування дню розгляду скарги по суті. Суб'єкт оскарження має право подавати письмові пояснення по суті скаргиякі обов'язково приймаються комісією до розгляду.

За результатами розгляду скарги суб'єкт розгляду скарги на підставі висновків комісії приймає мотивоване рішення про задоволення скарги або про відмову в її задоволенні.

Рішення, дії або бездіяльність суб'єкта розгляду скарги можуть бути оскаржене до суду.

Читайте також: Кабмін затвердив порядок акредитації суб'єктів держреєстрації.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини