Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ГФС розповіла про оподаткування що пробачило банком боргу фізособи

31 грудня 2015, 14:02
2336
0
Автор:
Реклама

Державна фіскальна служба в листі від 18 грудня 2015 року № 27262/6/99-99-17-03-03-15 раccказала про оподаткування анулюваної (що пробачила) банком суми боргу фізичної особи.

Так, роз'яснено, що при поверненні замовленого поштового відправлення без його вручення адресатові вважається, що кредитор не повідомив боржника про пробачення (анулюванні) боргу в порядку, визначеному пп. "д" п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу. А у разі неповідомлення кредитор, у тому числі банк, зобов'язаний виконати усі обов'язки податкового агента відносно прибутків, визначених цим підпунктом (суми боргу, що пробачив).

В той же час, основна сума боргу (кредиту) платника податків, що пробачив (анулюваного) кредитором по його самостійному рішенню, не пов'язаному з процедурою банкрутства, до закінчення терміну позовної давності в сумі, що не перевищує 50 % однієї мінімальної заробітної плати (з розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, не включається в загальний місячний (річний) дохід оподаткування платника.

Крім того, оскільки основна сума боргу (кредиту), що пробачив (анулюваного) кредитором по його самостійному рішенню, не пов'язаному з процедурою банкрутства, до закінчення терміну позовної давності обчислюється в грошовому вираженні, те застосування коефіцієнта (певного п. 164.5 ст. 164 Кодекси) при нарахуванні вказаного доходу не робиться. При цьому податковий агент, відповідно до п. 162.1 ст. 162 Кодекси є платником НДФЛ, згідно п. 18.2 ст. 18 Кодексу має права і виконує обов'язки, встановлені Кодексом для платника податків.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини