Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

11 грудня 2015, 14:00
3890
0
Реклама

1. Погоджений проект податкової реформи

11 грудня в парламенті під № 3630 зареєстрований урядовий проект Закону про створення конкурентних умов в оподаткуванні і стимулюванні економічної діяльності в Україні. Цим законопроектом пропонується викласти в новій редакції Податковий кодекс. Раніше Мінфін представив компромісний варіант податкової реформи. Передбачається, що усі ставки податків будуть введені з 1 січня, а тіло Податкового кодексу набуде чинності з 1 квітня.

2. Зменшується кількість дозвільних процедур в АПК

Верховна Рада 8 грудня ухвалила Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно дерегуляции в агропромисловому комплексі. Законом відміняється або обмежується дія деяких дозвільних процедур і вимог в здійсненні госпдіяльності з/х підприємств, а також обмежені повноваження окремих держорганів відносно функцій контролю.

3. Нацбанк продовжив дію валютних обмежень

Постановою № 863 НБУ зберіг такі вимогияк обов'язковий продаж надходжень в Україну в інвалюті на користь юридичних осіб у розмірі 75 %, розрахунки по операціях по експорту і імпорту товарів до 90 днів, заборона дострокового погашення резидентами кредитів, позик в інвалюті по договорах нерезидентами та ін. В той же час вимога обов'язкового продажу 75 % тепер не поширюється на кредити, що надаються резидентові-позичальникові за участю іноземного експортно-кредитного агентства для виконання зобов'язань по імпортному контракту перед нерезидентом. Внесені і інші зміни. Постанова діятиме до 4 березня 2016 року.

4. Затверджені ліцензійні умови перевезення автотранспортом

Кабмін постановою № 1001яке набуло чинності 9 грудня, затвердив Ліцензійні умови здійснення госпдіяльності по перевезенню пасажирів, небезпечних вантажів і небезпечних відходів автомобільним транспортом, міжнародним перевезенням пасажирів і вантажів автомобільним транспортом. Документом визначається вичерпний перелік документів, що додаються до заяви на отримання ліцензії, а також встановлюються обов'язкові вимоги до матеріально-технічної бази ліцензіата і засобів здійснення діяльності.

5
. Прийняті зміни відносно євростандартів насінництва

Верховна Рада 8 грудня ухвалила Закон відносно приведення законодавства у сфері насінництва у відповідність з європейськими і міжнародними нормами і стандартами. Вдосконалено визначення окремих понять, уточнені повноваження органів влади, порядок проведення сертифікації, правила використання "невизнаного" насіння і посадочного матеріалу. Завдяки змінам буде спрощено ведення госпдіяльності у сфері насінництва.

6. ФОП повинні зберегти посади своїх мобілізованих працівників

Набув чинності Закон № 801 - VIIIяким передбачаєтьсящо за працівниками, які до заклику на військову службу працювали у ФОП, закріплені такі ж гарантії (збереження місця роботи, посади і виплата компенсації зарплати), які передбачені для працівників підприємств, установ, організацій. Це ж торкається працівників фермерських господарств, з/х виробничих кооперативів незалежно від підпорядкування і форми власності.

7. Аграрні розписки впровадять ще в трьох областях

У Минагрополитики повідомилищо заплановано впровадження аграрних розписок в Одеській, Київській і Волинській областях. Чиновники задоволені реалізацією проекту, який був розпочатий минулого року на Полтавщині, а в жовтні цього року стартував ще в трьох областях - Вінницькій, Черкаській і Харківській. Завдяки аграрним розпискам аграрії можуть отримати товарне або фінансове кредитування без залучення банківського сектора - безпосередньо у постачальників матеріально-технічних ресурсів.

8.
Сертифікація харчової продукції буде добровільною

ВР 8 грудня ухвалила Закон "Про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України "Про стандартизацію і сертифікацію". Змінами встановлюється, що сертифікація харчової продукції, послуг і систем управління в державній системі сертифікації є добровільною. Планується, що прийняття змін дозволить спростити доступ вітчизняної продукції на ринки СНД і світу, підвищити конкурентоспроможність української продукції.

9.
Планується спростити процедуру створення фермерських господарств

Рада 8 грудня прийняла за основу законопроект № 2028аяким пропонується спростити процедуру створення фермерських господарств : відмінити обов'язкову наявність відповідної освіти і досвіду роботи; визначити правовий статус земельних ділянок фермерських господарств як земель для ведення товарного з/х виробництва. Документом також пропонується продавати земельні ділянки державної або комунальної власності або права на них для ведення фермерського господарства виключно на земельних аукціонах.

10. ГФС розповіла, які документи можуть вимагати в ході перевірки


Контролюючий орган має право вимагати в ході перевірки від платника податків усі документи, належні або пов'язані з предметом перевірки. Про це розповіла ГФС в листі № 25881/6/99-99-22-04-02-15. Контролюючі органи мають право просити під час перевірок первинні документи, використовувані у бухобліку, реєстри, фінансову, статистичну і іншу звітність. Платник податків після початку перевірки зобов'язаний надати (службовим) посадовцям контролюючих органів в повному об'ємі усі необхідні документи.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини