Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Діють правила виробництва морських водоростей

11 грудня 2015, 10:26
641
0
Автор:
Реклама

Сьогодні, 11 грудня набули чинності Детальні правила виробництва органічних морських водоростейзатверджені постановою Кабміну від 30 вересня 2015 року № 980.

Правила визначають особливості виробництва органічних морських водоростей для їх подальшого використання в харчовій, фармацевтичній промисловості і як корма для об'єктів аквакультури.

Під виробництвом органічних морських водоростей слід розуміти збір в природному середовищі морських водоростей або їх вирощування на відособлених ділянках природного середовища або в штучних місткостях і первинну обробку для подальшого звернення.

Дія правил не поширюється на території і об'єкти природно-заповідного фонду України.

Виробництво органічних морських водоростей здійснюється з урахуванням вимог законів "Про виробництво і оборот органічної сільськогосподарської продукції і сировини", "Про аквакультуру" і "Про рибне господарство, промислове рибальство і охорону водних біоресурсів".

Збір видів водоростей, які занесені в Червону книгу України, в природному середовищі і / або їх вирощування в штучних умовах здійснюється відповідно до законодавства.

Вирощування органічних морських водоростей здійснюється в прибережних районах моря, не забруднених продуктами або речовинами, які не призначені для органічного виробництва, або забрудниками, загрозливими органічній природі продуктів, або в штучних умовах на суші в закритих виробничих об'єктах з контрольованими умовами середовища приміщення, що відповідають вимогам законодавства про органічну продукцію (сировина). Екологічна якість визначається відповідно до КНД 211.1.1.106-2003 "Організація і здійснення спостережень за забрудненням поверхневих вод (у системі Мінприроди) ".

Виробник розробляє план стійкого управління виробництвом органічних морських водоростей на рік і представляє його компетентному органу контролю або уповноваженому ним установі, підприємству. План включає детальний опис впливу діяльності на довкілля, заходи по проведенню моніторингу природного довкілля і по зменшенню негативного впливу на таке середовище, попадання поживних речовин, що передбачають запобігання, в природне довкілля, повний опис установок на суші і море, і заходи по нагляду і ремонту технічного устаткування. У випадку збору диких морських водоростей у план додається повний опис і карта узбережжя і морських зон збору і зон на суші, де здійснюється діяльність після прибирання.

Виробник стежить, щоб зібраний об'єм органічних морських водоростей не був вище оптимального для цього водного середовища з метою забезпечення можливості відновлення відповідної аквакультури і запобігання спричиненню шкоди водному середовищу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини