Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд може зменшити неустойку, якщо вона правильно вичислена

10 грудня 2015, 16:46
1916
2
Автор:
Реклама

Вищий спеціалізований суд України по розгляду цивільних і карних справ, розглянувши справу № 6-21676св15, роз'яснив, що суд може прийняти рішення про зменшення розміру неустойки відповідно до ч. 3 ст. 551 ГК, але тільки за умови, що вона вичислена згідно з вимогами закону.

Суд апеляційної інстанції, задовольняючи позов про звернення стягнення на предмет запоруки, виходив з того, що відповідачем розрахунок заборгованості по кредиту, наданий банком, не спростований, він є достовірним. Також апеляційний суд порахував, що розмір неустойки підлягає зменшенню, оскільки значно перевищує розмір заборгованості за кредитним договором.

ВССУ відмінив рішення апеляційного суду і дійшов такого правового висновку.

Згідно частини 1 статті 1048 ГК позикодавець має право на отримання від позичальника відсотків від суми позики, якщо інше не встановлене договором або законом. Розмір і порядок отримання відсотків встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір відсотків, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України.

У разі відсутності іншої угоди відсотки виплачуються щомісячно до дня повернення позики.

Виходячи з аналізу частини 1 статей 546, 549 ГК, виконання зобов'язання забезпечується, зокрема, неустойкою, яка визначається як пеня і штраф, і є грошовою сумою або іншим майном, яке боржник повинен передати кредиторові у разі порушення зобов'язання (пункт 3 частини 1 статті 611 ГК).

Апеляційний суд, зменшуючи розмір неустойки, не звернув уваги на те, що відповідач звернувся до суду не із заявою про зменшення розміру неустойки відповідно до вимог частини 3 статті 551 ГК, а із заявою про застосування спеціальної позовної давності.

При цьому відповідно до вимог частини 4 статті 10 ГПК апеляційний суд має право зменшити розмір неустойки (частина 3 статті 551 ГК), але тільки після того, як вона вірно, відповідно до вимог закону і умов договору, буде вичислена, що суд порушуючи вимоги статей 212-214, 316 ГПК не зробив.

Джерело: ВССУ

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини