Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На усі стосунки по споживчому кредиту поширюється Закон про захист прав споживачів, - ВСУ

25 листопада 2015, 14:20
2847
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 11 листопада 2015 року прийняв постанову у справі № 6-1716цс15предметом якого була суперечка про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Суд зробив правовий висновок про те, що відповідно до пункту 14 частин першої статті 6 Закону "Про третейські суди" (частина перша статті 6 Закону доповнена пунктом 14 згідно Закону № 2983 - VI від 3 лютого 2011 року) третейські суди в порядку, передбаченому справжнім Законом, можуть розглядати будь-які справи, що виникають з цивільних і господарських правовідносин, за виключенням, зокрема, подів по суперечках про захист прав споживачів, у тому числі споживачів послуг банку (кредитної спілки).

Згідно частини першої статті 11 Закону "Про захист прав споживачів" між кредитодателем і споживачем полягає договір про надання кредиту, згідно з яким кредитор надає засоби (споживчий кредит) або берет зобов'язання надати їх споживачеві для придбання продукції в розмірі і на умовах, передбачених договором, а споживач зобов'язується повернути їх разом з нарахованими відсотками.

Системний аналіз вказаних норм матеріального права дає підстави для виводу, що правовідносини між кредитодателем і позичальником (споживачем) за договором про надання споживчого кредиту, що виникають як при укладенні, так і під час виконання такого договору, відповідно до пункту 14 частин першої статті 6 Закону "Про третейські суди", незважаючи на наявність третейської обмовки в договорі, не можуть бути предметом третейського розгляду, оскільки Законом від 3 лютого 2011 року виключено з компетенції третейського суду рішення суперечки по захист право споживач, у тому числі споживач послуга банк (кредитної спілки).

Незалежно від предмета і підстав суперечки, а також незважаючи на те, хто звернувся з позовом до суду (банк або інша фінансова установа або споживач)на правовідносини, що виникають із споживчого кредиту, поширюється дія Закону "Про захист прав споживачів".

Джерело: ВСУ

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини