Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ роз'яснив, що треба з'ясувати для визнання дарування недійсним

20 листопада 2015, 17:00
5664
1
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 11 листопада 2015 року розглянув справу № 6-1124цс15 про визнання договору дарування недійсним і поверненні сторін в початковий стан.

При расмотрении була сформульована наступна правова позиція. Відповідно до статті 717 ГК за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безвідплатне майно (дар) у власність.

Виходячи зі змісту статей 203, 717 ГК договір дарування вважається ув'язненим, якщо сторони мають повне уявлення не лише про предмет договору, але і досягли згоди про усі його істотні умови.

Договір, що встановлює обов'язок обдаровуваного зробити на користь дарувальника будь-яку дію майнового або немайнового характеру, не є договором дарування з правовою метою передачі власником свого майна у власність іншої особи без отримання взаємної винагороди.

При рішенні справи судам необхідно встановити чи продовжує проживати позивачка в спірному будинку, чи сталася фактична передача будинку відповідно до умов договору дарування (зокрема передача ключів), чи здійснює позивачка особисто оплату комунальних послуг. З'ясування вказаних обставин і їх належна оцінка мають значення для вирішення питання про те, чи дійсно позивачка мала на меті безвідплатну передачу відповідачеві свого будинку у власність на противагу її тверджень про те, що спірний будинок є її єдиним місцем проживання.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини