Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

13 листопада 2015, 16:00
4620
0
Реклама

1. У КЗоТ внесені антидискримінаційні зміни

Працедавцям незабаром треба буде особливу увагу звернути на недопущення трудової дискримінації - норма КЗоТ про рівність трудових прав розширена. Відповідні зміни передбачені прийнятим 12 листопада Законом. Зокрема, прямо забороняється дискримінація працівників залежно від сексуальної орієнтації, підозри або наявності захворювання ВІЛ/СНІД, членства в профспілці, участі в страйку і так далі

2. АМКУ публікуватиме усі свої рішення на сайті

Верховна Рада 12 листопада ухвалила Закон про забезпечення прозорості діяльності Антимонопольного комітету. Згідно із Законом, впродовж 10 робочих днів з дня прийняття усі рішення АМКУ публікуються на офіційному сайті. Рішення підлягає обнародуванню в повному об'ємі, окрім інформації, визначеної інформацією з обмеженим доступом. Крім того, Рада має намір удосконалити визначення штрафів АМКУ - законопроект ухвалений за основу.

3. Ухвалений Закон про зміни відносно арешту майна


10 листопада ухвалений Закон про внесення змін відносно окремих питань накладення арешту на майно з метою усунення корупційних ризиків при його застосуванні. Законом вдосконалені положення КПК відносно відшкодування шкоди, заподіяної протиправними діями підозрюваного, обвинуваченого; виключено недобросовісне використання наявних законодавчих механізмів для уникнення конфіскації майна, спецконфіскації або відшкодування збитку, в т.ч. у разі задоволення цивільного позову; забезпечено застосування заходів кримінально-правового характеру до юридичної особи і так далі

4. ВР має намір встановити новий мораторій на перевірки

Парламентом 12 листопада прийнятий за основу законопроект № 3153яким пропонується встановити мораторій на проведення планових заходів по здійсненню державного нагляду (контролю) до 30 червня 2016 року (окрім перевірок Госветфитослужбой безпеки і якості харчових продуктів). Також за основу прийнятий законопроект № 2531аяким пропонується створення інтегрованої автоматизованої системи держнагляду (контролю), і інші законопроектиякі торкаються держнагляду у сфері госпдіяльності.

5. ПРАЦЕДАВЕЦЬ-ФОП зобов'язаний зберегти робоче місце мобілізованого


Рада 12 листопада ухвалила Законзгідно з яким за покликаними/мобілізованими особами, які за контрактом працювали у приватних підприємців, закріплені такі ж гарантії (збереження місця роботи, посади і виплата компенсації середнього заробітку), як і для працівників підприємств, установ, організацій. Йдеться про фермерські господарства, з/х виробничих кооперативах, а також роботі у фізосіб-підприємців.

6. Мораторій на продаж сільськогосподарських земель продовжений до 2017 року

ВР 10 листопада ухвалила Закон про внесення змін до Перехідних положень Земельного кодексу. Законом на 1 рік - до 1 січня 2017 року - подовжується термін дії мораторію на продаж або інший спосіб відчуження земель сільськогосподарського призначення.

7. Скорочений термін видачі фітосанітарного і карантинного сертифікатів

Набув чинності Закон № 617 - VIII - термін видачі фітосанітарного і карантинного сертифікатів скорочений до 24 годин після завантаження транспортного засобу. Також передбачено вести окремі переліки об'єктів карантинного контролю і перевезення рослин в цілях імпорту, експорту, реекспорту і перевезення усередині країни. Переліки розміщуються на офіційній інтернет-сторінці центрального органу виконавчої влади, що реалізовує держполітику у сфері карантину рослин, впродовж 3-х робочих днів з дня набуття чинності.

8. З/х товаровиробникам повертають деякі пільги

Верховна Рада 12 листопада ухвалила Законзгідно з яким від відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій звільнені з/х товаровиробники, віднесені до 4-ої групи платників єдиного податку. Таким чином цим товаровиробникам повернуть ті пільги, якими вони користувалися до 01.01.2015 як платники фіксованого з/х податку.

9. Податкові документи в електронному вигляді можуть використовуватися в суді

Податкові документи в електронному вигляді з обов'язковими реквізитами (у тому числі з ЭЦП платника податків, його посадових облич), подані відповідним чином, є оригіналами, мають юридичну силу, повинні зберігатися і можуть використовуватися під час судового або досудового дозволу суперечок. Про це нагадала ГФС в листі № 23484/6/99-99-10-03-02-15.

10. Підприємства подаватимуть менше статистичних звітів

Це передбачено законопроектом відносно реформування Державної служби статистики, який Кабмін схвалив і внесе до парламенту. Госстат стане органом із спецстатусом. Також буде поетапно зменшено кількість обов'язкових статистичних звітів, які подають підприємства. А головна мета реформи - створення компактної і ефективної установи, яка працює для економіки, а не обтяжує бізнес.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини