Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк затвердив порядок купівлі/продажу облігацій на біржових торгах

11 листопада 2015, 13:07
644
0
Автор:
Реклама

Постановою від 3 листопада 2015 роки № 762 Нацбанк ствердив Порядок покупки/продажу цінних паперів шляхом ініціації аукціонів на торгових майданчиках фондових бірж.

Документ встановлює процедуру і основні умови купівлі і продажу Національним банком державних облігацій України і облігацій міжнародних фінансових організацій шляхом ініціації аукціонів на фондових біржах.

НБУ може ініціювати такі аукціони з двох причин:

- з метою регулювання грошово-кредитного ринку - для цього регулятор може як купувати, так і продавати вказані цінні папери;

- для задоволення вимог по операціях рефінансування і прямого репо - в цьому випадку регулятор може продавати цінні папери, які використовуються в якості предмета запоруки (операції).

Умовою для ініціації Національним банком аукціонів є ув'язнений договір про проведення аукціонів між НБУ і відповідною фондовою біржею.

Інформація
про проведення аукціонів з вказівкою їх основних умов оголошується відповідними фондовими біржами не пізніше, ніж за 1 робочий день до дати проведення аукціонів.

Участь в аукціонах здійснюється шляхом подачі заявокякі подаються, якщо інше не встановлене регламентами проведення аукціонів, в робітники дні з 10.00 до 15.00 за київським часом. Учасники аукціонів до завершення терміну вступу заявок можуть зняти подану заявку або змінити її умови.

Зокрема, у разі купівлі цінних паперів учасники можуть подавати тільки заявки з вказівкою кількості цінних паперів, які вони готові безумовно придбати або продати за вказаною ними ціною (конкурентні заявки). Усі представлені заявки - як на купівлю, так і на продаж - мають бути забезпечені відповідними активами.

Під час аукціонів учасники мають доступ тільки до інформації про власні заявки. Нацбанк має доступ до інформації про параметри заявок учасників аукціонів тільки після завершення терміну їх вступу в анонімному режимі (без вказівки контрагентів).

Національний банк акцептує заявки учасників аукціонів за допомогою засобів програмного забезпечення (електронних торгових систем) біржі, якщо інше не встановлене регламентами аукціонів, в робітники дні з 15.00 до 17.00 за київським часом шляхом встановлення об'єму їх задоволення.

Заявки учасників аукціонів з продажу цінних паперів задовольняютьсяпочинаючи з найвищої ціни, а по купівлі цінних паперів - починаючи з найнижчої ціни, до вичерпання об'єму їх задоволення.

Якщо заявки подавалися за однаковими цінами, а їх об'єм перевищує об'єм, який може бути задоволений Нацбанком, то такі заявки задовольняються відповідно до правил відповідної фондової біржі (пропорційно об'єму або за часом надходження). Якщо передбачається частковий акцепт заявок учасників аукціонів відносно кількості цінних паперів, вказаних в них, то у момент здійснення такого акцепту автоматично фіксується укладенням договору (контракту) про кількість цінних паперів, відносно якої був здійснений частковий акцепт.

Фондова біржа в день укладення договорів направляє відомість угод в Розрахунковий центр.

Розрахунки за результатами аукціонів відбуваються за принципом "постачання цінних паперів проти оплати" в день укладення договору (контракту) відповідно до законодавства.

Постанова набуває чинності з 1 грудня 2015 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини