Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судді критикують варіант оновлення суддівського корпусу, запропонований Гройсманом

5 листопада 2015, 13:56
833
1
Автор:
Реклама

Голова Ради суддів України Валентина Симоненко виразила позицію Ради відносно заяви голови Верховної Ради Володимира Гройсмана про частковому обновлениеи суддівського корпусу через непризначення безстроково суддів, документи по яких вже знаходяться на розгляді в парламенті, і проведенні публічного конкурсу по відбору нових і професійних суддів.

По словах В. Симоненко, подібна пропозиція викликає низку запитань. По-перше, судді, документи яких знаходяться на розгляді у ВР, отримали позитивне укладення Вищої кваліфікаційної комісії і рекомендації на обрання безстроково без зауважень. Тому, за міжнародними стандартами, неголосування за певну кандидатуру без достатнього приводу відгукнеться оскарженням відповідної постанови з наступним зверненням суддів до Європейського Суду.

По-друге, є процедури конкурсного відбору на вакантні посади, на які здійснюється відбір ВККС через навчання в Національній школі суддів. Ця процедура триває більш ніж півтора роки. Якщо не призначити суддів на вакантні посади, вони будуть не зайняті і не здійснюватиметься правосуддя. Що стосується критеріїв порівняння працюючих суддів і осіб, що претендують на ці посади, то їх немає в законі, а тому це - нерівні умови проведення конкурсу для кого-небудь. Більше тисячі чоловік, які пройшли через відкриті конкурси (ВККС провела їх вже 3) знаходяться в резерві для заняття вакантних посад суддів. Тому ще один відкритий конкурс для цих осіб поставить їх в нерівні умови. Говорити про інші процедури можна буде після зміни законодавства. За результатами вже проведених конкурсів в резерві знаходиться близько 1120 кандидатів на посаду судді.

По-третє, зараз є можливість провести ще один відкритий конкурс, за умови, що парламент звільнить суддів, які хочуть звільнитися, додасть ті посади, які зараз є вакантними, а їх більше 100, тоді разом вийде близько 400 посад, на які і можна провести відкритий конкурс.

Сьогодні в режимі відео-конференції судді обговорять ініціативу В. Гройсмана відносно оновлення суддівського корпусу і пропозиції по її реалізації на законодавчому рівні.

C проханням не допустити прийняття парламентом політично мотивованого рішення про звільнення кандидатів на посаді суддів безстроково до голови Ради суддів звернувся і Окружний адміністративний суд міста Києва. Звернення було погоджене на зборах суддів 3 листопада. Судді просять не допустити необгрунтованого звільнення з посад 547 суддів, призначених на посаду судді уперше, для забезпечення дотримання міжнародних стандартів незалежності суддів і з метою реального затвердження України як правової держави. Пропонується терміново звернутися до Президента з вимогою забезпечити дотримання при обранні кандидатів на посаді суддів безстроково принципу незалежності судової гілки влади, до голови Верховної Ради, голови Комітету з питань правової політики і правосуддя, голів фракцій, груп з вимогою недопущення прийняття депутатами політично мотивованого рішення про звільнення кандидатів на посаді суддів безстроково.

Нагадаємо, проти порушення Верховною Радою процедури призначення суддів виступає і Асоціація юристів України.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини