Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

АЮУ виступає проти ідеї Гройсмана відносно оновлення суддівського корпусу

4 листопада 2015, 13:18
709
1
Автор:
Реклама

Асоціація юристів України направила відкрите звернення про неприпустимість масового звільнення суддів.

30 жовтня 2015 року на засіданні Конституційної Комісії голова Верховної Ради Володимир Гройсман висловив ідею "істотного і якісного" оновлення суддівського корпусу за рахунок звільнення 547 суддів, очікуючих безстрокового призначення і проведення публічного конкурсу на ці посади. Він дав вказівку профільному Комітету ВР пропрацювати ініціативу про оновлення суддівського корпусу і внести пропозиції по її реалізації на законодавчому рівні.

Асоціація юристів України повністю розділяє ідею оновлення суддівського корпусу і необхідність реформи судової системи. В той же час, притягнення суддів до відповідальності повинне відбуватися виключно з дотриманням вимог Закону.

Асоціація юристів України вважає неприпустимими і такими, що суперечать принципу верховенства права будь-які форми колективної відповідальності, зокрема, звільнення суддів запропонованим Володимиром Гройсманом способом.

Такий підхід до оновлення судової влади порушує міжнародні стандарти незалежності суду. Так, призначення на посаду на постійній основі може бути зупинене тільки у випадках порушення дисциплінарного або карного провадження проти судді, або якщо суддя не в змозі виконувати свої функції.

Виходячи з конституційного принципу індивідуальної відповідальності, суддя може бути звільнений у разі здійснення ним злочини або порушення присяги, зокрема, і під час Революції Гідності. Проте, розгляд цих скарг є функцією Вищої кваліфікаційної комісії суддів, а не Верховної Ради.

Незалежність суду і судді не може бути об'єктом яких-небудь політичних маніпуляцій, а зауваження до роботи суду або окремих суддів не можуть використовуватися як інструмент тиску на них.

Асоціація юристів України вже не вперше привертає увагу професійного співтовариства до цієї проблеми. Так, 4 червня 2015 року було спрямовано відкрите звернення Голові Верховної Ради і голові Вищої кваліфікаційної комісії суддів відносно ситуації яка склалася з обранням суддів безстроково.

Звернення залишилося без належного реагування.

Враховуючи це, Асоціація юристів України закликає народних депутатів і Президента, як гаранта Конституції, забезпечити дотримання передбаченого законом порядку обрання суддів безстроково.

Джерело: АЮУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини