Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Правовий дайджест морської галузі : робота ИСПС, зниження портових зборів і дерегуляция

29 жовтня 2015, 11:02
914
0
Автор:
Реклама

Мининфраструктуры опублікувало законопроект про Інформаційну систему портового співтовариства

З метою переведення в електронний формат документообігу в усіх портах України і прискорення обробки вантажів Мининфраструктуры розробило проект закону про внесення змін до Закону України "Про морські порти України" відносно функціонування інформаційної системи портового співтовариства (ИСПС).

Варто відмітити, що ИСПС вже запрацювала у багатьох морських портах України відповідно до Постанови КМУ № 491 від 7 липня 2015 р. і угодами про інформаційну співпрацю, ув'язненими між ГП "АМПУ", відповідними державними органами і суб'єктами господарювання. У свою чергу ухвалення закону приведе у відповідність законодавство і підзаконні нормативно-правові акти, прийняті для впровадження принципу "єдиного вікна" при проходженні контролю і оформленні осіб і вантажів в морських портах України.

Законопроект також передбачає введення принципу мовчазної згоди по оформленню осіб і вантажів в морських портах. Йдеться про автоматичну відмітку в ИСПС про проходження контролю за умови, що в строк, відведений на обробку і оформлення осіб і вантажів, з боку інших суб'єктів господарювання і державних контролюючих органів не було отримано заперечень.

ИСПС починає тестове оформлення вантажів на експорт

Впровадження електронного оформлення вантажів на експорт за допомогою ИСПС (Інформаційна система портового співтовариства) стартує в листопаді поточного року. Експеримент почнеться в Одеському морському порту, де буде впроваджений модуль електронної заявки на завезення вантажу в порт.

Відмітимо, що сьогодні ИСПС впроваджена і успішно працює в Одеському, Іллічівському і Південному морських портах, де здійснюється електронне оформлення імпортних вантажів.

Мининфраструктуры ініціює зниження портових зборів для транзитних вантажів

З метою залучення транзитних вантажопотоків відомство ініціювало експеримент по зниженню портових зборів на 50% для транзитних вантажів. Відповідний проект наказу проходить узгодження з центральними органами влади.

Дерегуляция в морських портах

Мининфраструктуры і Мінприроди планують розробити і внести на розгляд уряду проект постанови про порівняння вод при контролі забруднення не з діючими нормативами гранично допустимій концентрації, які застаріли, а з фоновими показниками, а також порядку узяття проб ізольованих баластних вод і проведення їх аналізу.

Планується внести зміни у вимоги по проведенню екологічного контролю, зокрема пропонується проводити такий контроль судів виключно у разі, якщо з судна викидаються видимі плавучі елементи або спостерігаються видимі сліди нафти або нефтесодержащих або інших забруднюючих речовин в районі скидання, що призводить до фактичного погіршення якості води відносно фонових показників в районі водокористування.

Також було вирішено відмінити радіологічний контроль судів, а радіологічний контроль вантажів проводити тільки у разі встановлення перевищення природного радіаційного фону комплексами автоматизованого контролю за переміщенням радіоактивних і ядерних матеріалів.

Планується остаточна відміна необхідності фінансових гарантій для вантажів, переміщуваних з морських в річкові порти; ця норма була раніше передбачена постановою уряду, але доки не виконана.

Крім того, переведена в електронний вигляд заявка на лоцманську проводку, а також лоцманські квитанції.

У портах планується створення лабораторій

У 10 морських портах будуть створені лабораторії для відбору і аналізу проб вантажів, у тому числі зернових. Така необхідність обумовлена віддаленістю наявних лабораторій від портів, що збільшує час простою судів і вантажів. На даний момент подібна лабораторія вже створена в порту "Південний", а також Минагрополитики надало висновки про створення лабораторії в Одеському порту.

Розроблений проект закону про відміну додаткового імпортного збору

21 жовтня 2015 р. на засіданні КМУ був схвалений проект закону про відміну додаткового імпортного збору (у розмірі 5% і 10%) з 1 січня 2016 року. Відповідний законопроект має бути внесений на розгляд Верховної Ради найближчим часом.

Нагадаємо, що тимчасовий додатковий імпортний збір був введений розпорядженням КМУ № 119 від 16.02.2015 р., проте термін дії таких обмежень, заснованих на статті XII ГАТТ 1994 р. і Домовленості про положення ГАТТ 1994 р. відносно платіжного балансу, не повинен був перевищувати 12 місяців.

Ніна Ризун

юрист ЮФ "Юрлайн"

Анастасія Нгуен,

стажист ЮФ "Юрлайн"

Читайте також:

Правовий дайджест портової галузі : "Єдине вікно", спрощення процедур, інвестиції

Правовий дайджест морської галузі : портові збори, пам'ятка капітанам, судова практика

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини