Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Венеціанська комісія рекомендує переатестацію суддів і окрему админюстицию

23 жовтня 2015, 16:22
2930
2
Автор:
Реклама

Венеціанська комісія в цілому позитивно оцінила прагнення української сторони по реформі судочинства.

По словам її члена Володимира Пилипенко позитивні відгуки експертів Венеціанської комісії отримали такі пропозиції як:

- позбавлення права Верховної Ради призначати суддів;

- відміна 5-річного випробувального терміну для молодих суддів;

- відміна поняття "Порушення присяги судді" в якості основи для звільнення;

- проведення реформи Генпрокуратури і позбавлення прокуратури функції нагляду.

Проте Венеціанська комісія висловила досить критичні зауваження відносно пропозицій по звільненню суддів. Так, на думку Комісії звільнення з посади усіх суддів, за винятком ряду ситуацій, таких як розірвана конституційного процесу, не відповідає європейським стандартам. Крім того, Комісія вважає, що заміна усіх суддів (більше 8 тис.) представляє загрозу для здійснення правосуддя в державі.

Венеціанська комісія радить розглядати переатестацію діючих суддів як виняткову міру, а також рекомендує у разі проведення одночасного перепризначення суддів "першої п'ятирічки" зробити для них преференції, враховуючи їх досвід, який вони отримали під час перебування на випробувальному терміні. Наприклад, звільнити таких суддів від зобов'язання проходити додатковий період навчання впродовж наступних декількох років.

Володимир Пилипенко пояснив позицію Венеціанської комісії і повідомлення ЗМІ про "перезавантаження судової системи шляхом створення нових судів і набору нових суддів". Він відмітив, що європейські експерти запропонували усього лише ліквідовувати вищі спецсуди і утворити автономну систему адміністративної юстиції. Таким чином, функції касаційної інстанції в господарських, цивільних і карних справах перейдуть до Верховного Суду. Вищий (чи Верховний) адміністративний суд для забезпечення автономності існуватиме окремо. За його словами не йдеться про створення нових судів.

Набір нових суддів здійснюватиметься не за рахунок тотального звільнення більше 8 тис. діючих суддів. Звільнення не відповідає європейським стандартам, може бути виправдано тільки в результаті тимчасового розриву у дії Конституції в державі і може поставити під загрозу правосуддя.

Також читайте: Адміністративна юрисдикція в конституційній реформі: шанс на захист від свавілля держави

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини