Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чому не усі адвокати підтримують монополію?

Реклама

15 жовтня в Комітеті Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя відбувся круглий стіл на тему "Стан і перспективи реформування адвокатури в Україні".

Відкриваючи засідання, заступник глави Комітету Сергій Алексеев відмітив, що "реформування судової системи без реформування адвокатури - неповноцінно і невозоможно, тому що надання адвокатських послуг - це реалізація конституційного права громадян на їх захист, представництво в судовому процесі". Зараз гостро коштує круг питань, визначений Указом Президента "Про Стратегію реформування судоустрою, судочинства і суміжних правових інститутів на 2015 - 2020 роки". Основні напрями, по яких буде здійснена реформа адвокатури, визначені в пункті 5.6 Стратегій. Варто чекати підвищення вимог до адвокатської діяльності, оскільки доступ до професії повинні мати фахівці, ускладнення кваліфікаційного іспиту, який складатиметься з теоретичної частини і частини, що здається після проходження практики. А головним, на думку С. Алексеева, являється питання гарантій адвокатської діяльності, на яких заснована змагальність в процесі. Також вимагає розширення поняття адвокатської таємниці, відповідальності за її порушення. Мають бути реформовані органи адвокатського самоврядування - необхідно забезпечити баланс між кваліфікаційною і дисциплінарною комісією. Також він наполягає на введенні інституту страхування адвокатської діяльності.

Заступник глави Союзу юристів України Катерина Ковалькоментуючи європейські зобов'язання України, відмітила, що сьогодні у черговий раз встала необхідність запропонувати законопроект про адвокатуру і адвокатську діяльність, який би врахував теперішній стан адвокатури і реальні виклики для її становлення як європейської правозахисної інституції в українському соціальному просторі. Юрист пояснила: "Адвокатура України вибрала європейський шлях розвитку і поступально повинна рухатися вперед. Для реформи потрібна інтелектуальна консолідація усієї адвокатської спільності". Вона відмітила, що згідно Стратегії реформування судоустрою і суміжних інститутів проводитиметься в 2 етапи:

1) невідкладне оновлення законодавства, спрямоване на відновлення довіри до судової влади і суміжних правових інститутів;

2) системних зміни законодавства, у тому числі, зміна Конституції, і комплексна побудова инситуциональных можливостей соответсвующих правових інститутів.

Е. Коваль відмітила, що хоча на сайті Радого з питань судової реформи саме Національна асоціація адвокатів України визначена інституційним координатором виконання Плану заходів з питань реформування адвокатури, досі не був обговорений план дій з реалізації стратегії на загальнонаціональному рівні. За її словами, НААУ і Рада адвокатів України повинні були обеспечть і в 2-місячний термін оприлюднити річний план дій з реалізації Стратегії. "Відсутність усвідомлення назрелых змін, відсутність мотивації і несистемність роботи НААУ приведе до того, що адвокатура знову опиниться в хвості реформи. Необхідно терміново розробити концепцію реформування адвокатури. На першому етапі необхідно розробити і прийняти програму реформування, визначити конкретні заходи, терміни їх виконання, виконавців, внести зміни в законодавство в соотвествии із загальновизнаними міжнародними нормами і стандартами. На другому етапі повинні происходиь основні інституціональні перетворення. На третьому, завершальному, етапі необхідно забезпечити нормативно-правовий і науково-методичний супровід"- вважає Е. Коваль. Вона також відмітила, що 4 законопроекти, які були внесені до парламенту, не відповідають сучасним вимогам розвитку.

Коментуючи питання поступового впровадження адвокатської монополії (шляхом внесення змін до Конституції) Е. Коваль відмітила, що одночасно в Законі про адвокатуру може бути встановлена повна уніфікація. За її словами, дискусія між адвокатами і юристами полягала в тому, що уніфікацію не підтримує класична адвокатура.

Е. Коваль запропонувала наступні механізми реалізації Стратегії :

1. У найкоротші терміни побудувати професійну національну асоціацію адвокатів України як гаранта незалежності і професійної свободи кожного адвоката.

2. Приєднання до загального кодексу правил для адвокатів країн європейського сообщетсва.

3. Закріплення в Конституції і законах громадського значення, ролі і місця адвокатури в правовій державі.

4. Забезпечення законодавчого визначення державою основних положень про роль адвокатів, прийнятих Конгресом ООН із запобігання злочинам.

5. Забезпечення реального впливу органів адвокатського співтовариства на формування державних цільових програм в галузі права і побудову правової держави.

6. Забезпечення на законодавчому рівні обліку пропозицій адвокатів при реформуванні карної юстиції, процесу, реальна процесуальна рівність сторін і т. д.

7. Розробка і обговорення в регіонах стратегічних напрямів розвитку і діяльності НААУ на поточний рік, презентація стратегії розвитку НААУ на наступний період.

8. Забезпечення реальних повноважень регіональних органів самоврядування.

"Усі дороги ведуть до парламенту, тому необхідно налагодити комунікацію між професійним співтовариством і профільним комітетом. Наскільки я пам'ятаю, ні по одному із законопроектів НААУ не надала свого укладення. Останнє засідання за участю НААУ торкалося розгляду законопроекту про мантії. Я вважаю, що позиція Ради адвокатів України відносно реформування адвокатури має бути виражена публічно"- заявила Е. Коваль. На її думку, місія НААУ по представництву адвокатури не виконана, а останній З'їзд лише підтвердив розбалансованість адвокатури і небажання НААУ объдинять адвокатів різних регіонів, якщо вони мають різні погляди на професійне майбутнє. Також Е. Коваль вважає, що "холодна війна" між НААУ і системою безкоштовної правової допомоги вимагає термінового врегулювання, адже "критикуючи БПП, Асоціація заыбывает, що критикує своїх членів".

У свою чергу, Голова ВКДКА Олександр Дроздов відмітив, що існує консолідований законопроект, затверджений одеським З'їздом адвокатів України, який і був спрямований органам влади. Надалі цей законопроект був допрацьований і підтриманий рядом народних депутатів, а його пропозиції готові для впровадження. Він заявив, що сьогодні не йде мова про монополію адвокатів ні в проекті Конституції, ні в законі: "Йдеться про те, що представництво в судах і захист від звинувачення здійснюється виключно адвокатами. Передбачено поетапне впровадження, що не повинне створити проблем в адвокатурі". По словах А. Дроздова предоложения схваленого одеським з'їздом законопроекту співзвучні із Стратегією Президента : удосконалюється поняття конфлікту інтересів, полегшується доступ до професії, відміняється стажування, совершенствоуется інститут помічника адвоката, розширюються види адвокатської діяльності, надається исключитеьное право на представительсвтов в судах. "Сьогодні ми повинні думати про те, як забезпечити адвоката роботою, тому варто звернути увагу на питання здійснення медиации, фідуціарній діяльності. Адвокати, працюючі в різних сферах мають бути обеспечны возможнотью надавати такого виду допомога", - вважає А. Дроздів.

Президент Асоціації юристів України Денис Бугай відмітивши, що зараз обговорюються дві форми представництва в судах - "повна" і "часткова", - наполягає на повному представництві, як найбільш ефективному. Він вважає, що співтовариство, що складається з більше 25 тис. адвокатів, і ефективна система безкоштовної правової допомоги готові до адвокатської монополії. В той же час, важливим залишається питання уніфікації професійного доступу практикуючих юристів в адвокатуру.

Відмітимо, на розгляді в Комітеті з питань правової політики і правосуддя знаходиться 5 законопроектів відносно адвокатури:

- "Про внесення змін до Закону "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" відносно заходів правового захисту адвокатів" (№ 1194 від 02.12.2014 року);

- "Про внесення змін до Закону "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" відносно статусу і гарантій адвокатської діяльності і формування органів адвокатського самоврядування" (№ 1794 від 19.01.2015 року);

- "Про внесення змін до Закону "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" і деяких інших законодавчих актів України відносно статусу і гарантій адвокатської діяльності і формування і роботи органів адвокатського самоврядування" (№ 1794-1 від 04.02.2015 року);

- "Про внесення змін до Закону "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" (№ 2270 від 02.03.2015 року);

- "Про внесення змін до деяких законів України відносно обов'язкового страхування професійної відповідальності адвоката" (№ 2298а від 06.07.2015 року).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини