Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд відмінив зменшення норми споживання газу без лічильника

16 жовтня 2015, 16:04
8324
5
Автор:
Реклама

Окружний адміністративний суд визнав незаконним і недійсним постанова Кабінету Міністрів від 29 квітня 2015 року № 237 "Про внесення змін до норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників".

Відповідне рішення було прийняте за результатами розгляду об'єднаної справи № 826/16447/15 по позовах двох фізосіб (Мензака И. Д. і Лисоветченко Н. С.) до Кабінету Міністрів. В якості третьої особи без самостійних вимог до справи приєднався Громадський союз "Асоціація газового ринку України".

Обжалуемым постановою були змінені норми споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників (удвічі зменшені) :

- при використанні газової плити за наявності централізованого гарячого водопостачання - 3 куб. метрів людино-місяць (до внесення змін - 6 куб. м);
- при використанні газової плити за відсутності централізованого гарячого водопостачання і газового водонагрівача - 4,5 куб. метрів людино-місяць (до внесення змін - 9 куб. м);
- при використанні газової плити і водонагрівача - 9 куб. метрів людино-місяць (до внесення змін - 18 куб. м).

Позивачі порахували, що тим самим Кабмін поставив споживачів газу в нерівні умови. Одну частину населення він зобов'язав оплачувати газ в об'ємі фактичного споживання, а іншої частини, що не встановила лічильники, надав привілеї - дозволив часткову оплату фактично спожитого газу.

"Асоціація газового ринку України" посилалася на недотримання процедури прийняття регуляторних актів.

Суд задовольнив позов до Кабінету Міністрів, пославшись з порушення порядку прийняття постанови : проект не був обнародуваний; відсутній аналіз регуляторного впливу акту; проект не був погоджений з центральним органом виконавчої влади, що реалізовує державну регуляторну політику. Крім того, колегія суддів визнала допустимим доказом Аналіз і визначення розрахункової витрати природного газу для побутових споживачів, не обладнаних приладами обліку, составленый ПАО "Проектний і науково-дослідний інститут по газопостачанню, теплопостачанню і комплексному благоустрою міст і сіл України". Згідно з аналізом норми споживання газу населенням, затверджені постановою № 237, не відповідають фактичним нормам використання газу цією категорією споживачів, значно нижче за фактичні норми споживання природного газу населенням, що не відображає реальні потреби газотранспортної системи.

Суд вирішив, що зменшення норм споживання газу порушує принцип верховенства права і прямо суперечить нормам Конституції відносно забезпечення рівності громадян між собою і перед судом.

Відмітимо, що 14 вересня 2015 року Окружний адмінсуд відкрив виробництво по аналогічному позову "Киевгаза" (справа № 826/15552/15).

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини