Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

16 жовтня 2015, 15:00
3622
0
Реклама

1. Для просування експорту створений орган при Мінекономрозвитку

Міністерство економічного розвитку і торгівлі створило Радий з просування експорту з метою інтенсифікації експорту українських товарів за кордон. До своїх робочих нарад і зустрічей Рада притягатиме експортерів. Окрім пропаганди України на зовнішніх ринках, Рада займеться вирішенням найбільш проблемних питань компаній-експортерів - відносно спрощення експортно-імпортних процедур, усунення торгових бар'єрів і обмежень.

2. У модельний статут ТОВ внесена норма про необов'язковість друку

Кабмін постановою № 820 привів у відповідність з чинним законодавством зміст Модельного статуту ТОВ. Згідно змінамвиключається обов'язковість використання друку ТОВ, яке створюється на основі Модельного статуту. Це дозволить усунути адміністративні перешкоди при здійсненні госпдіяльності товариствами з обмеженою відповідальністю.

3. Мининфраструктуры більше не встановлює "квоти перевізника"

16 жовтня набув чинності наказ Мининфраструктуры № 363 про внесення змін до Порядку оформлення і видачі дозволів на поїздку по територіях іноземних держав при виконанні перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом в міжнародному повідомленні. У оновленому Порядку повністю відміняється поняття "Квоти перевізника". Встановлено, що перевізник забезпечується дозволами, необхідними йому тільки для конкретної поїздки, за наявності залишку дозволів і за умови пред'явлення в пункті видачі усіх отриманих раніше дозволів на ТС.

4. Заборонено перевіряти ЗМІ до завершення місцевих виборів

Кабінет Міністрів 13 жовтня постановою № 822 доручив міністерствам і іншим центральним органам виконавчої влади, уповноваженим проводити перевірки ЗМІ, вжити заходи відносно припинення проведення таких перевірок до завершення виборчого процесу місцевих виборів в 2015 році. Також на час виборчого процесу перевірки ЗМІ відмінив Нацрада з питань телебачення і радіомовлення.

5.
Розроблений законопроект про публічні закупівлі

Мінекономрозвитку розробило проект Закону "Про публічні закупівлі", який передбачає основи роботи в системі електронних закупівель ProZorro Серед нововведень, - можливість вводити до складу тендерних комісій професійних закупників, введення центральних закупівельних організацій. Очікується, що Закон буде ухвалений до кінця року. А повний перехід держустанов на електронну систему закупівель повинен відбутися до січня 2017 року.

6. Учасники фондового ринку повідомлять про клієнтів із списку санкцій


НКЦБФР прийняла рішення про застосування санкцій до учасників фондового ринку. Документ спрямований на узгодження в Мінюст. Усе профучастники фондового ринку в 5-денний термін з дня набуття чинності цього рішення повинні будуть надати НКЦБФР зведення про наявність серед їх клієнтів фізичних і юридичних осіб, внесених в список санкцій СНБО. До учасників фондового ринку можуть бути застосовані різні види санкцій - блокування активів, припинення виконання економічних і фінансових зобов'язань і тому подібне

7. Деревообробні підприємства постраждали із-за неприйнятого порядку видачі сертифікатів

Набув чинності п.3 Закону № 325 - VIIIзгідно з яким митниці здійснюють митне оформлення експорту лесо- і пиломатеріалів за умови представлення експортером сертифікату про походження лісоматеріалів і виготовлених з них пиломатеріалів. Законом встановлено, що порядок видачі сертифікату затверджується Кабміном. Для затвердження такого порядку було відведено 3 місяці, але за цей час документ не прийнятий. Таким чином, у зв'язку з відсутністю необхідних документів деревообробні підприємства України вимушені повністю зупинити роботу.

8. Мінохоронздоров'я знає, як вирішити питання ліцензування ліків

Мінохоронздоров'я розробив проект урядової постанови "Деякі питання ліцензування господарської діяльності". Документ покликаний розв'язати проблему з тим, що згідно постанові № 609 Гослекслужба не може ліцензувати госпдіяльність відносно ліків і медизделий. Пропонується тимчасово, до завершення передачі ліцензійних справ держслужбі по лікарських засобах і контролі за наркотиками, покласти функції органу ліцензування на Гослекслужбу і держслужбу по контролю за наркотиками.

9. Кабмін врегулював деякі питання держреєстрації бізнесу

Розпорядженням № 1065-р Кабмін доручив одночасно надавати послуги з прийому і видачі документів суб'єктам звернень держреєстраторами територіальних органів Мінюсту і адміністраторами центрів надання админуслуг. Йдеться про админуслугах по держреєстрації прав на нерухоме майно, реєстрації юрособ і ФОП. Така система функціонуватиме до законодавчого врегулювання питання децентралізації і передачі функцій реєстрації на місця.

10. Банкам хочуть надати можливість перевірки інформації про прибутки клієнтів

Банкіри просять прийняти законопроект № 2460аяким пропонується надати банкам і бюро кредитних історій можливість перевіряти інформацію про прибутки клієнта з Державного реєстру фізосіб-платників податків і Єдиного банку даних про платників-юрособ. Відзначається, що перевірка інформації зведе до мінімуму можливі зловживання з боку недобросовісних позичальників і сприятиме достовірнішому визначенню рівня платоспроможності клієнта.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини