Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Україні почався "судовий марафон" по зйомці процесів

12 жовтня 2015, 13:50
2605
7
Автор:
Реклама

12 жовтня в Україні почався найбільший моніторинг діяльності судів усіх інстанцій у усіх регіонах держави під егідою проекту "Відкритий Суд" і при партнерстві з Верховним Судом України.

До участі запрошуються усі громадяни, незалежно від юридичної освіти.

Головна теза моніторингу : "Тобі не обов'язково бути юристом - будь громадянином".

Проект "Відкритий Суд" пропонує живий і публічний моніторинг судових процесів, що передбачає відеофіксацію судових засідань у цивільних, карних, адміністративних і господарських справах. Відеозаписи судових засідань розміщуються на сайті проекту, на каналі YouTube "Відкритий Суд" і в соціальних мережах.

Проект передбачає створення відеодосьє на кожного суддюпрокурора, недобросовісного адвоката, викриваючи непрофесіоналізм, свідомо незаконні дії і корупцію в судах на шкоду інтересам держави і кожної людини. Активісти переслідують мету створення стандартів правосуддя і невідворотності покарання за ухилення від них.

Реалізація ініціативи стала можливою тільки починаючи з 28 березня 2015 року - з набуттям чинності Закону "Про забезпечення права на справедливий суд"яким гарантована можливість проведення відеозаписи судових засідань без отримання дозволу суду. Активісти відмічають, що така правова норма є унікальною і розглядається партнерами проекту з ЄС і США як ключовий елемент боротьби з корупцією і несправедливістю в судах. Успіх України зможе стати прикладом для застосування механізму в інших країнах.

З 12 жовтня по 7 грудня кожен громадянин може зареєструватися на спеціально створеному сайтіпровести відеозйомку судового засідання у будь-якій справі і отримати нагороди за свою свідому громадянську позицію.

Нагородження учасників відбудеться 14 грудня 2015 роки у палаці Верховного Суду України за участю авторитетних юристів, правозахисників і відомих українців.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини