Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати хочуть впровадити в Україні енергоефективне освітлення

9 жовтня 2015, 18:00
2636
2
Реклама

У парламенті нардепами від БПП зареєстрований законопроект № 3245 "Про основи впровадження енергоефективного освітлення в Україні".

Метою законопроекту є створення основ введення енергоефективного освітлення в територіальних громадах, житлово-комунальному господарстві. Заплановано, що процес висновку із звернення ламп розжарювання реалізовуватиметься в розумні терміни з урахуванням соціально-політичної і економічної обстановки в Україні.

Законопроектом передбачається:

- зупинка процесу виробництва в Україні освітлювальних приладів, клас енергоефективності яких нижче чим "А" і "В";

- імпорт на територію України виключно тій освітлювальній продукції, маркіровка якої за європейськими стандартами визначається як "ЦЕ", що підтверджено відповідними документами, і що відповідає правилам реалізації такої продукції на ринку України відповідно до чинного законодавства України;

- добровільна відмова населення від освітлювальних приладів з низьким класом енергоефективності завдяки активній інформаційно-освітній діяльності серед громадськості з питань енергозбереження.

Суб'єкти господарювання (виробники, уповноважені представники виробника, імпортери, розповсюджувачі)здійснююче виробництво і поширення на території України ламп, технічні характеристики яких не відповідають діючим технічним регламентам енергозбережних джерел світла, на момент ухвалення цього Закону будуть зобов'язані привести у відповідність таким вимогам продукцію, яка поступає на ринок. Чи, у разі неможливості реалізувати такі вимоги, - вжити заходи по негайному припиненню поширення своєї продукції по усій території України.

Для мінімізації витрат суб'єктів господарювання в цій сфері держава надає терміни для поступового виводу з ринку виготовленої на час ухвалення цього Закону продукції (ламп з класом енергоефективності нижче "А" і "В"), що відбуватиметься за рахунок припинення виробництва і остаточного його завершення до 2017 року.

У законопроекті також визначаються основні принципи держрегулювання у сфері енергоефективного освітлення; питання стандартів і техрегламентов енергоефективного освітлення; питання утилізації; відповідальність за порушення законодавства (зміни в КоАП) і так далі

Цей законопроект частково адаптує українське законодавство до вимог європейського законодавства, а саме - Директиви +2012/27/ЄС в частині правовідносин, що виникають у сфері енергоефективного освітлення в Україні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини