Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вирішено, як проводитиметься національна оцінка ризиків у сфері відмивання прибутків

21 вересня 2015, 14:26
640
0
Автор:
Реклама

Постановою від 16 вересня 2015 р. № 717 Кабмін і Нацбанк затвердили Порядок проведення національної оцінки ризиків у сфері запобігання і протидії легалізації (відмиванню) прибутків, отриманих злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму.

Учасниками національної оцінки ризиків являються суб'єкти державного финмониторинга, інші держоргани, які здійснюють діяльність у сфері запобігання і протидії легалізації (відмиванню) прибутків, отриманих злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму. До проведення національної оцінки ризиків можуть притягуватися зацікавлені громадські організації і наукові установи.

Відповідальним за проведення національної оцінки ризиків є Госфинмониторинг.

Національна оцінка ризиків проводиться систематично, але не рідше за 1 раз в 3 року.

Національна оцінка ризиків охоплює систему запобігання і протидії легалізації прибутків, отриманих злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму, зокрема правоохоронну і судову систему, діяльність спеціально уповноваженого органу, фінансовий сектор, наглядову діяльність суб'єктів госфинмониторинга і незалежну професійну діяльність.

Кожен учасник національної оцінки ризиків визначає особу на рівні заступника керівника органу (чи керівника самостійного структурного підрозділу), відповідальне за представлення Госфинмониторингу інформації, необхідної для проведення національної оцінки ризиків.

Джерелами інформаціїнеобхідної для проведення національної оцінки ризиків являється, зокрема, статистична інформація і адміністративні дані органів держвлади, результати оцінки об'ємів тіньової економіки, звіти правоохоронних органів, результати вибіркового аналізу судових рішень в кримінальних справах, а також результати вивчення громадської думки.

Інформація, яка подається для проведення національної оцінки ризиків, повинна використовуватися виключно у службових цілях. Доступ до неї третіх осіб здійснюється у випадках, передбачених законодавством. Особа, що отримала інформацію, несе відповідальність за її збереження і захист.

Національна оцінка ризиків проводиться відповідно до методикоюпідготовленою Госфинмониторингом і погодженої з Мінфіном відповідно до Рекомендацій Групи по розробці фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF), з урахуванням міжнародного досвіду і пропозицій експертів міжнародних організацій і повинна включати аналітичну і математичну складники.

За результатами національної оцінки ризиків Госфинмониторинг готує і подає в установленому порядку Кабінету Міністрів пропозиції відносно здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і зменшення негативних наслідків виявлених ризиків.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини