Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Температура повітря в житлових кімнатах не має бути нижче 18°З, - Мінохоронздоров'я

16 вересня 2015, 10:22
12818
0
Реклама

Міністерство охорони здоров'я України прокоментувало можливе зниження мінімально допустимої температури в житлах з 18°З до 16°С.

На думку експертів Минздава, питання по зниженню мінімально допустимої температури повітря в житлах до 16°З не дуже коректний, оскільки відсутні інші параметри мікрокліматузокрема, вологість. Виходячи з того, що в житлах мешкають дорослі, діти і люди літнього віку (у тому числі хворі) були проаналізовані основні нормативні документи, в яких розглядається питання мікроклімату закритих приміщень.

Розглянувши відповідні нормативні документи і рекомендації, зроблений висновок, що розрахункова температура повітря в житлових кімнатах не має бути нижче 18°З.

Нижчі температури в приміщеннях (особливо в зоні дихання дітей на висоті 1 м від підлоги, де температура повітря буде нижча чим запропоновані 16°С), можуть сприяти переохолодженню організму людини (за рахунок збільшення тепловтрат при диханні повітрям з температурою 16 °З, збільшення тепловтрат за рахунок зниження температури конструкцій, що захищають), що сприятиме загостренню хронічних захворювань і виникненню захворювань органів дихання і поширенню інфекційних захворювань. Крім того, зниження температури повітря в житлі може привести до порушення нормативного повітрообміну (за рахунок утеплення вікон і балконних дверей) і збільшення вологості в приміщеннях квартири. Це також може викликати ураження конструкцій плісневими грибамищо є ризиком виникнення алергічних захворювань і захворювань органів дихання.

Джерело: Мінохоронздоров'я

Відмітимо, що нормативною вважається температура повітря в житлах 18°C (у кутових кімнатах 20°C). Допустимий термін відхилення - 12 годин на добу (один раз в місяць). Зменшення плати - на 5% за кожен градус відхилення від 18°C до 12°З в житлах (у кутових кімнатах від 20°C до 14°C) за період відхилення (впродовж усього терміну відхилення). При температурі в житлах нижче, ніж 12°C (у кутових кімнатах нижче, ніж 14°C) плата за централізоване опалювання не стягується.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини