Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Омбудсман звернулася до Верховного Суду РФ щодо тортур українців

7 вересня 2015, 16:51
838
0
Автор:
Реклама

Уповноважений ВР з прав людини Валерія Лутковская звернулася до голови Верховного Суду Російської Федерації В'ячеслава Лебедеву відносно фактів застосування тортур при проведенні досудового розслідування і дискримінації у справі громадян України Олега Сенцова і Олександра Кольченка.

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року Північно-кавказький окружний військовий суд в Ростове-на-Доні засудив громадян України Олега Сенцова і Олександра Кольченко до 20 і 10 рокам позбавлення волі відповідно.

Інкриміновані звинувачення українським громадянам, як відомо, грунтуються на свідченнях, отриманих із застосуванням тортурпро що неодноразово заявляли і Олег Сенцов і Олександр Кольченко. "На жаль, ці заяви не лише не були враховані судом при оцінці доказів, але так і не було забезпечено їх розслідування відповідно до вимог Конвенції ООН проти тортур і інших жорстоких, нелюдяних або принижуючих гідність видів звернення і покарання і Конвенції про захист прав людини і основних свобод», - відмітила у своєму зверненні Валерія Лутковская.

На думку Уповноваженого ВР з прав людини, призначене Олегу Сенцову і Олександру Кольченко покарання у вигляді позбавлення волі на термін 20 і 10 років відповідно вказує на те, що в рішенні суду чітко простежується дискримінація по національному походженню відносно українських громадян. Це можна простежити на прикладі розгляду справ громадян Росії, активістів організацій "Реввоєнрада" і "Автономна бойова терористична організація", терміни позбавлення волі яких по рішеннях судів були значно менше.

У зв'язку з цим, В. Лутковская попросила голову Верховного Суду РФ приєднати її звернення до матеріалів справи при розгляді апеляційної скарги на вирок Північно-кавказького окружного військового суду в Ростове-на-Доні і в ході судового розгляду дати оцінку викладеним в заяві фактам застосування тортур при проведенні досудового розслідування і дискримінації при призначенні покарання.

Крім того, В. Лутковская звернулася до Уповноваженому з прав людини в Російській Федерації Елі Памфиловой з проханням підтримати вказане клопотання перед Верховним Судом РФ.

Також В. Лутковская направила листи підтримки засудженим Олегу Сенцову і Олександру Кольченко, в яких повідомила про своє клопотання до Верховного Суду РФ, а також направила копії листів, які можуть бути використані їх адвокатами, під час розгляду апеляційної скарги.

Джерело: прес-служба Уповноваженого ВР з прав людини

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини