Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держслужба інтелектуальної власності запропонувала шлях легалізації комп'ютерних програм

17 серпня 2015, 15:24
1360
0
Автор:
Реклама

Державна служба інтелектуальної власності України підтримує ініціативу Глави Адміністрації Президента по активізації діяльності Міжвідомчої робочої групи з питань легалізації комп'ютерних програм (Міжвідомча робоча група), що координує здійснення заходів по легалізації.

При цьому відзначається, що при подачі інформації про кількість і перелік комп'ютерних програм, які необхідно легалізувати, органи виконавчої влади допускали численні помилки. Некоректні дані і неточності зробили неможливим визначення точної кількості і переліку таких програм.

Крім того, процедура інвентаризації не дає відповіді на питання про доцільність використання того або іншого програмного продукту органом виконавчої влади, оптимальної кількості цих продуктів, існуванні можливих аналогів комп'ютерних програм з іншими показниками співвідношення ціни, якості і функціональних можливостей.

Служба виступила з ініціативою проведення державного аудиту використання програмного забезпечення в органах виконавчої влади для визначення точної кількості і переліку неліцензійних програм. Такі дії були підтримані Міністерством економічного розвитку і Кабінетом Міністрів.

Проте немає механізму ефективного впровадження результатів перевірок, проведених Службою. Рекомендації, що надаються фахівцями Служби після реалізації вказаних заходів, не завжди сприймаються органами виконавчої влади як обов'язкові до виконання, іноді ігноруються з посиланням на нестачу відповідних бюджетних призначень на легалізацію.

Як показала практика роботи Служби, на відміну від органів виконавчої влади, які строго пов'язані обов'язком діяти в межах своїх повноважень і відповідно до чинного законодавства, правовласники хочуть співпрацювати. Вони готові зробити крок назустріч, створити індивідуальні програми легалізації, навіть надати скидки, адже вони зацікавлені в ефективній реалізації власних майнових прав.

Таким чином Міжвідомча робоча група має усі шанси виступити зручним майданчиком для ефективної співпраці між правовласниками і конкретними державними органами в здійсненні заходів по легалізації, який дозволить врахувати усі особливі потреби органів виконавчої влади.

У зв'язку з цим Служба вважає за доцільне розширити повноваження Міжвідомчої робочої групи і віднести до її компетенції наступне: розгляд результатів перевірок органів виконавчої влади, проведених Службою, а також надання індивідуальних рекомендацій і затвердження програм легалізації по кожному державному органу окремо, враховуючи наявність бюджетних призначень в цьому органі.

Джерело: Держслужба інтелектуальної власності

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини