Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Минсоцполитики уявило законопроект про зайнятість населення

14 серпня 2015, 10:47
2827
1
Автор:
Реклама

Минсоцполитики оприлюднило для громадського обговорення проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України по реформуванню державного управління у сфері зайнятості населення і соціального страхування на випадок безробіття".

Проектом пропонується:

1. Ввести компенсацію працедавцям, які працевлаштовують безробітних з числа дітей-сиріт, осіб, що відбули покарання у вигляді обмеження свободи або позбавлення волі, осіб передпенсійного віку (за 2 року до пенсії), осіб, звільнених з військової служби після участі в проведенні АТО у розмірі заробітної плати таких працівників (такий механізм зайнятості, що субсидується, широко використовується в країнах Європейського союзу - Австрії, Німеччині, Португалії та ін.). Компенсація виплачуватиметься за рахунок засобів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі - Фонд) впродовж року за умови, що працедавець зобов'язується забезпечити зайнятість такої особи впродовж 2 років.

2. Підвищення конкурентоспроможності молоді у віці до 24 років включно на ринку праці за рахунок засобів Фонду шляхом залучення до роботи на умовах стажування випускників (досвід Нідерландів, Румунії, Німеччини), впродовж одного року з компенсацією єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування; компенсації працедавцеві витрат на підвищення кваліфікації таких осіб, у разі працевлаштування на термін не менше 2 років.

3. Забезпечення зайнятості членів особистих селянських господарств шляхом залучення до участі в громадських роботах за рахунок засобів Фонду і місцевих бюджетів; надання ваучера для підвищення конкурентоспроможності шляхом підтвердження результатів неформального професійного навчання по робочих професіях.

4. Збереження зайнятості осіб старше 45 років, відносно яких є ризик звільнення, шляхом компенсації витрат працедавця на професійну перепідготовку або підвищення кваліфікації таких осіб за рахунок засобів Фонду.

5. Розширення можливостей для працевлаштування осіб, звільнених з військової служби після участі в проведенні АТО шляхом віднесення їх до категорій осіб, працевлаштування яких є обов'язковим у рамках квоти робочих місць; надання послуг з соціальної реабілітації (яка полягає в здійсненні заходів з психологічної підтримки, спрямованих на інтеграцію на ринку праці).

6. Підтримка підприємницької ініціативи зареєстрованих безробітних, що отримали допомогу по безробіттю одноразово для організації власної справи шляхом надання послуг з професійного консультування, надання допомоги в плануванні і веденні підприємницької діяльності в консалтингових центрах Національного агентства зайнятості (центри кар'єри і / або підтримка підприємницької діяльності діє у Бельгії, Болгарії, Німеччині, Греції, Польщі, Фінляндії, Хорватії і так далі).

7. Надання можливості особам, що шукають роботу, отримувати інформаційно-консультаційні, профорієнтації, послуги з пошуку роботи в сервісних підрозділах, а також в он-лайн режимі (електронний кабінет) (аналогічні сервіси діють в Німеччині, Бельгії, Франції, Хорватії, Словенії, Фінляндії, Великобританії та ін.).

8. Введення фінансової підтримки соціальних підприємств шляхом надання податкових пільг (суб'єктам малого підприємництва, в яких не менше 50 % чисельності штатних працівників відносяться до категорій громадян, недостатньо конкурентоздатних на ринку праці, - самотніх батьків, молоді, внутрішньо переміщених осіб, учасників АТО та ін.) по аналогії з підприємствами інвалідів (з урахуванням досвіду Австрії).

9. Здійснення Національним агентством зайнятості заходів по підвищенню рівня інтеграції на ринку праці шляхом надання інформаційних, консультаційних, профорієнтацій і послуг, пов'язаних з працевлаштуванням; індивідуального супроводу окремих категорій зареєстрованих безробітних при працевлаштуванні і впродовж 6 місяців після працевлаштування; соціальній реабілітації (здійснення заходів з психологічної підтримки найуразливіших категорій осіб).

10. Законодавче врегулювання надомної праці відповідно до вимог Конвенції Міжнародної організації праці № 177 про надомну працю (ратифікована Нідерландами, Фінляндією, Ірландією).

11. Стимулювання зайнятості в сільській місцевості шляхом відшкодування за рахунок засобів державного бюджету і / або міжнародній технічній допомозі частини відсотків по банківських кредитах, притягнених на створення нових робочих місць суб'єктами малого і середнього підприємництва, що здійснюють свою діяльність в сільській місцевості у сфері виробництва товарів (продукції).

12. Введення соціального контракту і індивідуальної програми інтеграції на ринку праці між безробітним і територіальним органом Національного агентства зайнятості в якості індивідуального підходу до подолання безробіття кожної особи - предметом якого є об'єднання зусиль сторін, спрямоване на працевлаштування безробітного шляхом активізації власних зусиль людини по подоланню безробіття, стимулювання його активних дій на ринку праці, а також підвищення відповідальності працівників Національного агентства за якість індивідуальної роботи з претендентом (за основу узятий досвід Німеччини, а також Франції по супроводжуючого плану дій).

13. Посилення страхового принципу виплати посібника з безробіття і мотивація легальної зайнятості шляхом приведення градації розмірів посібника з безробіття у відповідність з реальним страховим стажем осіб (сьогодні визначений максимальний стаж до 10 років, пропонується продовжити його до 30 років з пропорційним визначенням розмірів допомоги).

14. Створення Національного агентства зайнятості (на базі існуючої державної служби зайнятості) - спеціалізованої державної сервісної служби за поданням послуг на ринку праці, зокрема по працевлаштуванню, професійному навчанню населення працездатного віку, підтвердженню результатів неформального професійного навчання, прогнозуванню ситуації на ринку праці і соціального захисту на випадок безробіття.

15. Освіта при Національному агентстві зайнятості консультативного органу - Ради національного ринку праці (до складу якого увійдуть представники держави, застрахованих осіб, працедавців, з числа експертів в сферах економіки, фінансів, права, ринку праці, які обираються на трирічний термін і працюють на громадських засадах) для здійснення аналізу тенденцій на національному ринку праці, підготовки пропозицій по забезпеченню його розвитку і забезпечення ефективності використання засобів Фонду.

Пропозиції і зауваження до проекту акту приймаються до 12 вересня за адресою: Міністерство соціальної політики України, 01006, м. Київ, вул. Еспланада, 8/10; e - mail: savytska.irina@es.dcz.gov.ua; факс / тіл .: 287-39-67.

Джерело: Минсоцполитики

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини