Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд відмовився відміняти додаткову плату за видачу закордонного паспорта

Реклама

Окружний адміністративний суд м. Києва постановою від 3 липня 2015 року у справі № 826/12412/13-а відмовився визнати незаконним і недійсним стягування додаткової (окрім державного мита у розмірі 170 грн.) плати за надання послуги з оформлення і видачі закордонного паспорта, по заміні загубленого закордонного паспорта, по видачі проїзного документу дитини.

У серпні 2013 року позивач звернувся до суду з вимогою:

- визнати незаконним і недійсним пункт 4 Порядку надання підрозділами МВС і Державної міграційної служби платних послуг у частині, що дозволяє МВС і ГМС стягувати плату за видачу бланка і з урахуванням вартості персоналізації;

- визнати незаконним і недійсним пункт 2 постанови Кабінету Міністрів від 26 жовтня 2011 року № 1098 "Деякі питання надання підрозділами Міністерства внутрішніх справ і Державної міграційної служби платних послуг" в частині віднесення до платних послуг послуг з оформлення і видачі закордонного паспорта з розміром плати за 87,15 грн., закордонного паспорта на заміну втраченого з платою у розмірі 73,32 грн., проїзного документу дитини для виїзду на межу з платою 30,35 грн.

Справа розглядалася Окружним адмінсудом Києва удруге. У грудні 2013 року в задоволенні позову було відмовленоапеляційний суд залишив рішення без змін. Вищий адміністративний суд відмінив рішення нижчих інстанцій і направив справу на новий розгляд в Окружний адмінсуд Києва.

Відповідно до п. 4 постанови Кабміну № 1098 у разі надання послуги, передбачає видачу бланка або номерного знаку, розмір плати за її надання визначається з урахуванням витрат, пов'язаних з придбанням відповідної продукції. Об'єм таких витрат визначається МВС. Виходячи з цього суд дійшов висновку, що громадяни України, які звернулися з клопотанням про виїзд з України, несуть певні обов'язки, зокрема, в частині сплати державного мита за видачу паспорта. При цьому повноваження за визначенням правил оформлення і видачі паспортів, їх тимчасового утримання і вилучення делеговані саме Кабінету Міністрів, відповідно до ст. 7 Закону "Про порядок виїзду з України і в'їзду до України громадян України".

Відміняючи рішення судів першої і апеляційної інстанції, Вищий адміністративний суд України зокрема вказав, що судами не представлена оцінка затвердженням позивача про недотримання відповідачем при прийнятті постанови № 1098 приписів ч. 6 ст. 51 Закону "Про Кабінет Міністрів". Крім того, звернена увага на невказівку всупереч положень п. 13 Правил підготовки проектів актів Кабінету Міністрів у вступній частині оскарженої постанови мети його прийняття і / або акту законодавства, згідно з яким або на виконання якого ця постанова приймається.

За результатами повторного розгляду Окружний адмінсуд дійшов висновку, що обжалуемое постанова відповідає чинному законодавству і прийнято в межах наданих повноважень, а тому посилання позивача на незаконність пунктів постанови безпідставне.

Відмітимо, українці давно позивалися до Государственой службою з приводу ціни закордонного паспорта. Суди стають на бік громадян і зобов'язують ГМС видавати закордонного паспорта при оплаті 170 грн. державного мита. Така позиція Верховного Суду Укрианы - при перегляді справи № 21-416а13 він вказав, що вимоги ГМС про надання документів і сплату платежів за оформлення і видачу закордонного паспорта, не передбачених Законом "Про порядок виїзду з України і в'їзду до України громадян України" і Правиламиє безпідставними.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини