Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Соболев одноосібно сформував Громадський радий з люстрації, - суд

Реклама

Окружний админстративный суд м. Києва при розгляді справи № 826/17473/14 встановив, що на час формування складу Громадського радого з питань люстрації при Міністерстві юстиції фактично не існувало ніякого порядку створення такої ради.

Юрій Забара подав позов до Міністерства юстиції, Павла Петренко (треті особи: Єгор Соболев, Максим Маньковский) з вимогою, зокрема, визнати проведеними з порушенням чинного законодавства дії із створення Громадської ради, анулювати дії із створення Громадської ради, оприлюднити склад конкурсної комісії, наказ, яким він затверджений, протоколи по розгляду кандидатур, бажаючих вступити в Громадську раду.

Свої вимоги Ю. Забара аргументував тим, що відповідно до обнародуваного на сайті Мінюсту оголошенням про формування Громадської ради він направив заяву про розгляд його кандидатури. Питання було вирішене без його участі. Надалі на сайті Мінюсту була обнародувана інформація про номінантів, які можуть стати членами Громадської ради. Ю. Забара вказує, що Министерстовом були порушені принципи, певні ч. 3 ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства.

Окружний адмінсуд відмовив в задоволенні позовних вимог. Але при розгляді справи були встановлені ряд фактів.

По-перше, відповідно до Положенням про Громадську раду його члени затверджуються Міністром юстиції за уявленням Секретаря Громадської ради, яка призначається Міністром юстиції. Положення не передбачає створення конкурсної комісії і проведення конкурсного відбору по обранню складу Громадської ради.

По-друге, Положенням встановлено тільки коло осіб які можуть бути призначені до складу Радого з показних принципу. Ніяких вказівок відносно самого порядку призначення і формування Ради Положення не містить. Це питання не врегульоване і Законом "Про очищення влади". При розгляді справи з пояснень сторін було встановлено, що члени Ради призначалися в невідомому порядку.

По-третє, відсутній порядок відбору кандидатів на посаду Секретаря Ради. Не дивлячись на те, що кандидати як в секретарі, так і в члени Ради повинні пройти перевірку чи поширюються на них заборони, передбачені Законом "Про очищення влади".

Суд погодився з аргументами позивача, що при вирішенні питання про формування складу Громадської ради є сумнівним дотримання принципу безсторонності, рівність, права осіб на участь в процесі ухвалення рішення, оскільки фактично склад Громадської ради визначений одноосібно його секретарем Єгором Соболевим. Втім, дії і уявлення секретаря Поради про призначення членів Ради і Положення не були предметом розгляду справи.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини