Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: правові позиції ВСУ

Реклама

Верховний Суд України

Солідарна ответсвенность поручителів - не безумовна

Розглянувши справу № 6-255цс15ВСУ роз'яснивщо висновок про стягнення солідарно з поручителів суми заборгованості за кредитним договором не узгоджуються з вимогами ст. 554 ГК і умовами договорів поручительства. Норми закону, які регулюють правовідносини поручительства, не містять положень про солідарну відповідальність поручителів по різних договорах, якщо договорами поручительства не передбачене інше.

Інвалід - ліквідатор юрособи зобов'язаний сплатити судовий збір

Розглянувши справу № 6-694цс15ВСУ роз'яснивщо положення пункту 9 частин 1 ст. 5 Закону "Про судовий збір" про звільнення від сплати судового збору інвалідів I і II груп не поширюються на обличчя, що подало апеляційну скаргу як ліквідатор ТОВ, тому немає підстав для звільнення його від сплати судового збору.

Якщо боржників виселяють з іпотечного житла, придбаного не за рахунок кредиту, відсутність постійного житла, яке має бути надане особі одночасно з виселенням, є основою для відмови в позові

Розглянувши справу № 6-447цс15 про виселення, ВСУ роз'яснивщо оскільки житловий будинок, який є предметом договору іпотеки, був придбаний відповідачами не за рахунок отриманого кредиту, суд касаційної інстанції помилково схвалив задоволення позову банку і виселення осіб без надання їм іншого постійного житла. ВСУ відмінив ці рішення і відмовив в задоволенні позовних вимог банку про виселення без надання іншого постійного житла.

Визначення про визнання виконавського листа не підметом виконанню може бути оскаржено в касацію

Розглянувши справу № 6-608цс15 ВСУ дійшов висновку про можливість касационного оскарження визначення апеляційного суду, яким скасовано визначення суду першої інстанції і прийняте нове про задоволення заяви підприємства про визнання дубліката виконавського листа не підметом виконанню, оскільки таке рішення робить неможливим виконання судового рішення про задоволення вимог кредитора, а тому перешкоджає подальшому розгляду і провадженню у справі.

Зміна методу нарахування відсотків і встановлення додаткової комісії не припиняє поручительства

Розглянувши справу 6-701цс15ВСУ вказавщо зміни кредитного договору про введення додаткової комісії, яка не є борговою сумою, оскільки сплачена боржником при підписанні додаткової угоди, а також зміна методу нарахування відсотків для позикової заборгованості в національній валюті не привели до збільшення відповідальності поручителя у зв'язку з отриманням кредиту в іноземній валюті. Тому правильно застосовані норми частини 1 ст. 559 ГК і обгрунтований висновок про відсутність підстав для припинення поручительства.

Суперечка страховиків повинна розглядати господарський суд

Розглянувши справу 6-467цс15 про стягнення виплаченого страхового відшкодування по позову до юр- і фізособі, ВСУ роз'яснивщо не допускається об'єднання в одно виробництво вимог, що підлягають розгляду за правилами різних видів судочинства, якщо інше не встановлене законом. Суд відкриває провадження у справі в частини вимог, що відносяться до цивільної юрисдикції і відмовляє у відкритті провадження у справі про вимоги, коли їх розгляд проводиться за правилами іншого судочинства.

Договір іпотеки, ув'язнений без згоди органу опіки, - недійсний

Розглянувши справу 6-396ц15ВСУ роз'яснивщо відсутність попередньої згоди органу опіки і опікування на здійснення будь-якої угоди відносно нерухомого майна, право власності або користування яким мають діти, є основою для визнання такої угоди недійсної. Відсутність реєстрації дитини не є основою для відмови в позові.

Визнання недійсним держакту на землю - законний спосіб судового захисту

При розгляді справи 6-319цс15. ВСУ роз'яснивщо визнання недійсними державних актів на право власності на земельні ділянки вважається законним, належним і окремим способом відновлення порушених прав в судовому порядку.

Площа новозбудованої квартири, увеличеная без згоди інвестора, оплачується за розцінками договору

Розглянувши справу 6-88цс15ВСУ роз'яснивщо збільшення без згоди інвестора житлової площі квартири, яка має бути передана інвесторові за умовами договору інвестування, не позбавляє права зобов'язану сторону договору передати вказану квартиру інвесторові, а інвестора - сплатити збільшену площу на умовах договору, якщо він прийняв виконання договору або вимагає його виконання в судовому порядку.

Обгрунтованість рішення профспілки про відмову в дачі згоди на розірвання трудового договору повинен перевіряти суд

Розглянувши справу № 6-703цс15ВСУ роз'яснивщо висновок про обгрунтованість або необгрунтованість рішення профспілкового комітету про відмову в дачі згоди на звільнення працівника може бути зроблений судом тільки після перевірки відповідності такого рішення нормам трудового законодавства, фактичних обставин і підстав звільнення працівника, його ділових і професійних якостей. Тому посилання на відсутність у суду повноважень здійснювати перевірку і давати юридичну оцінку рішенню профспілкового комітету (яке відповідно до вимог ст.ст. 57, 212 ГПК є одним з доказів у справі і не має для суду заздалегідь встановленого значення), не можна визнати правильним.

Суперечки про передачу в оренду комунального майна повинні вирішуватися в цивільному процесі

При розгляді справи 21-222а15 про визнання протиправним і відміні рішення міськради про передачу в оренду нежитлового приміщення ВСУ роз'яснивщо у разі прийняття суб'єктом владних повноважень рішення про передачу в оренду нежитлового приміщення (тобто ненормативного акту, який вичерпує своя дія після його реалізації) подальше спростування правомірності користування физ- чи юрособою спірним нежитловим приміщенням повинно вирішуватися в порядку цивільної (господарською) юрисдикції, оскільки виникає суперечка про цивільне право.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини