Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ вказав, як ділити майно подружжя, внесене в статутний капітал

9 червня 2015, 16:06
6896
1
Автор:
Реклама

На засіданні Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України 3 червня 2015 року при розгляді справи № 6-38цс15 була сформульована правова позиція відносно розділу майна подружжя, внесеного в статутний капітал господарського суспільства.

Роз'яснено, що приналежність майна до загальної спільної власності подружжя визначається не лише фактом придбання його під час браку, але і спільністю участі подружжя засобами або працею в придбанні майна. Застосовуючи ст. 60 Сімейного кодексу і визнаючи право загальної спільної власності подружжя на майно, суд повинен встановити не лише факт придбання майна під час браку, але і той факт, що джерелом його отримання є загальні спільні засоби або спільна робота подружжя.

Критеріями, які дозволяють надати спірному придбаному майну режим загального майна являються:

1) час придбання такого майна;

2) засоби, за які таке майно було придбане (джерело придбання);

3) мета придбання майна, яка дозволяє надати йому правовий режим спільної власності подружжя.

Тільки у разі встановлення цих фактів і визначення критеріїв норма ст. 60 Сімейного кодексу вважається правильно застосованою.

У зв'язку з викладеним грошові кошти, внесені одним з подружжя, який є учасником господарського суспільства, в статутний капітал цього суспільства за рахунок загальних засобів подружжя, стають власністю цього суспільства, а право іншого чоловіка на загальні засоби трансформується в інший об'єкт - право вимоги на виплату частини вартості такого внеску. При цьому одним з визначальних є той факт, що грошові кошти придбані дружинами під час їх спільного проживання.

Тому сам по собі факт придбання спірного майна приватним підприємцем для його використання у своїй підприємницькій діяльності не може бути основою для визнання такого майна об'єктом права особистої приватної власності одного з подружжя.

Отже, якщо один з подружжя є учасником господарського суспільства і вносить в його статутний капітал майно, придбане за рахунок загальних засобів подружжя, то таке майно переходить у власність цього підприємстваа у іншого чоловіка право власності на майно (тобто речове право) трансформується в право вимоги (зобов'язальне право), суть якого полягає в праві вимоги виплати половини вартості майна, що вноситься, у разі розділу майна подружжя або право вимоги половини отриманого доходу від діяльності підприємства.

Нагадаємо, при перегляді справи № 6-21цс15 ВСУ роз'яснивщо майно фізособи-підприємця може бути розділене між дружинами.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини