Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ухвалений Закон про заборону вкладникам достроково вимагати депозити

14 травня 2015, 14:01
4257
4
Реклама

Верховна Рада 14 травня ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (відносно умов повернення термінових депозитів)" (законопроект № 1195).

Встановлено, що клієнти банку матимуть право отримати вклади і нараховані по них відсотки терміновим банківським договором по закінченню терміну дії договору - на відміну від діючого нині правила про можливість отримання вкладу або його частини на першу вимогу.

Дострокове повернення вкладу і нарахованих відсотків по цьому вкладу можливе виключно у разі, коли це передбачено умовами договору термінового банківського вкладу.

Таким чином, Законом закріплюється окреме існування різних видів депозитів фізосіб - термінових вкладів і вкладів до запитання. Відповідні зміни внесені в статті 1060, 1065 Цивільного кодексу і статтю 13 Закону про цінні папери і фондовий ринок.

Положення цього Закону не застосовуються до договорів банківського термінового вкладу, ув'язненим до набуття чинності Закону.

Як раніше відзначалося, Закон не відміняє право громадян на дострокове розірвання депозитної угоди. Звернувшись у банк, вкладник завжди матиме вибір - розмістити свої засоби на традиційний поточний рахунок з максимально гнучкими умовами відносно зняття-поповнення, вибрати терміновий депозит з можливістю дострокового вилучення, або укласти договір термінового депозиту без права на дострокове зняття.

Банкіри позитивно оцінюють ці зміни і відмічаютьщо впровадження "справжньої терміновості" депозитів фізосіб дозволить банкам в перспективі сформувати надійну ресурсну базу для середньо- і довгострокового кредитування економіки, а також зменшити процентні ставки за кредитами.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини