Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон про податки при списанні валютних кредитів

Реклама

Сьогодні, 7 травня, набув чинності Закон № 321 - VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу відносно кредитних зобов'язань"який був прийнятий ВР 9 квітня 2015 року.

У Податковий кодекс внесені зміни, згідно з якими до безнадійній заборгованості відноситься заборгованість фізосіб, що пробачила кредитором, за винятком заборгованості осіб, пов'язаних з таким кредитором, і осіб, що знаходяться (що знаходилися) з таким кредитором в трудових стосунках (виключена норма відносно трудових стосунків впродовж останніх трьох років з моменту пробачення).

У ст. 165 НК (відносно НДФЛ) встановлене, що в загальний місячний (річний) дохід оподаткування платника податку не включаються прибутки, отримані в результаті реалізації закладеного майна, майна платника податків при зверненні стягнення фінустановою на таке майно у зв'язку з невиконанням платником своїх зобов'язань за договором кредиту (позики), якщо тільки таке майно було придбане за рахунок такого кредиту (позики).

Також передбачено, що в такий дохід не включається основна сума депозиту (вкладу), внесеного платником податків у банк або небанківську фінансову установу, яка повертається йому, сума, що отримується платником податків в результаті продажу права вимоги на депозита також основна сума кредиту, що отримується платником (впродовж терміну дії договору) податків, у тому числі фінансового кредиту, забезпеченого запорукою, на певний термін і під відсотки. У загальний річний дохід оподаткування платника податків, який придбав право вимоги на такий депозит (вклад)включається позитивна різниця між сумою коштів, отриманих в результаті реалізації права вимоги, і вартістю, яка визначається з суми витрат на придбання такого депозиту (вкладу). У разі нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу права вимоги на депозит нотаріус повідомляє контролюючий орган про такий договір в порядку, встановленому справжнім розділом.

Крім того, в дохід не включається сума відсотків, комісії і / або штрафних санкцій (пені), що пробачили (анулюваних) кредитором по його самостійному рішенню, не пов'язаному з процедурою його банкрутства, до закінчення терміну позовної давності.

Перехідні положення НК відносно стягування ПДВ доповнені пунктом 8, згідно з яким не рахується додатковим благом платника податків і не включається в розрахунок загального місячного (річного) доходу оподаткування сума, прощеная (аннулированая) кредитором у розмірі різниці між основною сумою боргу за фінансовим кредитом в іноземній валюті, визначеній по офіційному курсу НБУ на дату зміни валюти зобов'язання по такому кредиту з іноземної валюти в гривню, і сумою такого боргу, визначеною по офіційному курсу НБУ за станом на 1 січня 2014 року, а також сума відсотків, комісії і / або штрафних санкцій (пені) по таких кредитах, що пробачили (анулюваних) кредитором по його самостійному рішенню, не пов'язаному з процедурою його банкрутства, до закінчення терміну позовної давності. Ці норми застосовуються до валютних кредитів, не погашених до 1 січня 2014 року.

Дія цієї норми поширюється на операції по пробаченню (анулюванню) кредитором боржникові заборгованості по валютному кредиту, які здійснювалися починаючи з 1 січня 2015 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини