Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юрособам з комуністичними назвами дають 1 місяць на перереєстрацію

10 квітня 2015, 10:30
13274
30
Реклама

Законом про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів (законопроект № 2558), прийнятому Верховною Радою 9 квітня, забороняється публічне використання і пропаганда символіки таких режимів, встановлюється обов'язок перейменування населених пунктів, установ, організацій, торгових марок і тому подібне

Закон набуде чинності з дня, що йде за днем його офіційної публікації.

Як вказано в Завершальних і перехідних положеннях, юридичні особиполітичні партії, інші об'єднання громадян у разі порушення вимог Закону зобов'язані в течію 1 місяця з дня набуття чинності привести свої засновницькі документи, найменування і символіку у відповідність з новими вимогами.

При цьому такі юрособи звільняються від сплати реєстраційного збору при держреєстрації змін засновницьких документів, пов'язаних з приведенням їх у відповідність з цим Законом.

Власники знаків для товарів і послугякі містять символіку комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, в течію 6 місяців з дня набуття чинності Закону зобов'язані привести такі знаки у відповідність з вимогами.

У разі невиконання вказаних правил діяльність таких юрособ підлягає припиненню у встановленому законом порядку, за винятком випадків, коли юрособами прийняті заходи по виконанню вимог Закону, а неможливість держреєстрації змін обумовлена об'єктивними причинами.

Засновники друкованих ЗМІякі здійснювали пропаганду комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів і використовували в назві символіку режимів, зобов'язані припинити здійснення такої пропаганди і здійснити перереєстрацію друкарського засобу масової інформації. Засновники таких ЗМІ звільняються від сплати реєстраційного збору за перереєстрацію.

У разі невиконання засновниками друкованих ЗМІ в течію 3 місяців з дня набуття чинності вимог цього Закону - їх випуск підлягає припиненню у встановленому законом порядку. За винятком випадків, коли засновником прийняті заходи, але неможливість перереєстрації обумовлена об'єктивними причинами.

Обласним, Київською і Севастопольською міським, районним державним адміністраціям, Раді міністрів Верховній Раді Автономної Республіки Крим, органам місцевого самоврядування в 6-місячний термін з дня набуття чинності цього Закону в установленому порядку необхідно здійснити демонтаж пам'ятниківпам'ятних знаків, присвячених особам, причетним до організації і здійснення Голодомору 1932-33 років в Україні, політичних репресій, особам, які обіймали керівні посади в компартії, найвищих органах влади і управління СРСР, УРСР, інших радянських республік (за винятком осіб, діяльність яких була значною мірою пов'язана з розвитком української науки і культури), працівникам радянських органів держбезпеки, подіям, пов'язаним з діяльністю компартії, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, боротьбі проти учасників боротьби за незалежність України в XX століття.

Також в установленому порядку необхідно перейменувати райони в містах, сквери, бульвари, вулиціпровулки, спуски, проїзди, проспекти, площі, площі, набережні, мости, інші об'єкти топонімії населених пунктів, а також інші географічні об'єкти, назви яких містять в собі символіку тоталітарного комуністичного режиму.

У 6-місячний термін з дня набуття чинності Закону держадміністрації і місцеве самоврядування в установленому порядку повинні провести громадські слухання і представити на розгляд Верховної Ради пропозиції про перейменування населених пунктів, районів і областейназви яких містять в собі символіку тоталітарного комуністичного режиму.

Після цього Верховна Рада в 3-місячний термін приймає рішення про перейменування. У випадку якщо пропозиції по перейменуванню не були подані в Раду, то відповідне рішення приймається депутатами на підставі рекомендацій Українського інституту національній пам'яті.

Про те, яка символіка і назви заборонені, читайте детальніше: ВР заборонила пропаганду символіки комуністичного і нацистського режимів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини