Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КМДА просить повернути статус неприбутковості ОСМД і ЖСК

Реклама

Київська міська держадміністрація направила голові ВР Володимиру Гройсману лист від 02.03.15 № 001-371 про підтримку законопроекту № 1892 "Про внесення змін до Податкового кодексу відносно оподаткування деяких неприбуткових організацій". Проект передбачає визнання об'єднань співвласників багатоквартирного будинку, асоціацій власників житлових будинків, житлово-будівельних кооперативів неплатниками податку на прибуток як неприбуткових організацій.

Враховуючи численні звернення ОСМД і ЖСК Києва, з метою сприяння розвитку і становленню інституту ефективного власника житла КМДА просить спікера посприяти невідкладному винесенню на розгляд Верховної Ради проекту законопроекту № 1892.

На думку київської міської влади вказаний законопроект не лише на законодавчому рівні підтвердить статус ОСМД і ЖСК як неприбуткових організаційале і сприятиме відновленню умов для акумуляції і використання співвласниками багатоквартирних будинків засобів для впровадження енергозбережних заходів у багатоквартирних будинках, зокрема, для участі в конкурсі проектів реалізації енергоефективних заходів в житлових будинках міста Києва, в яких створені ОСМД, а також в кооперативних будинках, положення про яке затверджене рішенням Київради від 26.12.2014 № 865/865.

У листі відзначається, що Закон № 71 - VIII про податкову реформущо передбачає оподаткування ОСМД і ЖСКсуперечить цілям цих неприбуткових об'єднань, що парализирует їх роботу і викличе соціальну напругу (від масового звільнення голів правлінь, більшість яких працюють на громадських засадах, до штрафних санкцій за неподання або неправильне складання податкової звітності). Врешті-решт система ОСМД і ЖСК може бути зруйнована, що снивелирует досягнення по формуванню інституту ефективного власника по всій країні.

Згідно із Законом не являються платниками податку на прибуток: 1) бюджетні установи; 2) громадські об'єднання, політичні партії, релігійні, добродійні організації, пенсійні фонди, метою яких не може бути отримання і розподіл прибутку серед засновників, членів органів управління, інших пов'язаних з ними осіб, а також серед працівників таких організацій.

Відмітимо, Комітет з питань податкової і митної політики рекомендував відхилити законопроект № 1892, оскільки інший законопроект - № 2049 "Про внесення змін до Податкового кодексу (відносно оподаткування неприбуткових організацій) " припускає більше комплексне вдосконалення оподаткування неприбуткових організацій, у тому числі ОСМД і ЖСК. У зв'язку з цим рекомендується пропозиції, викладені в законопроекті № 1892, врахувати при підготовці до другого читання законопроекту № 2049.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини