Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ зобов'язаний враховувати виводи ЕСПЧ

Реклама

Неприйняття в увагу виводів Європейського суду з прав людини є порушенням пункту 1 ст. 6 Конвенції про захист прав і основних свобод відносно "справедливого суду". Про таке рішення ЕСПЧ йде мова в листі ВАСУ від 5 березня 2015 року 381/10-14/15. У справі "Бочан проти України" (2), прийнятому 5 лютого 2015 року, заявниця скаржилася на несправедливий спосіб, яким ВСУ розглянув її скаргу у зв'язку з винятковими обставинами, оскільки останній не взяв до уваги виводи ЕСПЧ, приведені в рішенні "Бочан проти України" від 3 травня 2007 року.

За результатами розгляду скарги ЕСПЧ дійшов висновку, що оспорюване виробництво не відповідало пункту 1 ст. 6 Конвенцій.

У першому рішенні ЕСПЧ встановив, що виходячи зі зміни ВСУ територіальної осудності і відсутності достатнього обгрунтування в рішеннях національних судів у справі про право власності на частину будинку і землю було порушено право заявниці на справедливий розгляд справи незалежним судом. Марие Бочан було присуджене 2 000 євро компенсації моральної шкоди. Також ЕСПЧ вказав, що вона має право в соответсвии з українським законодавством на повторний розгляд справи національним судом у світлі встановленого ЕСПЧ порушення.

ВСУ 2 рази відмовив в задоволенні заяви М. Бочан про перегляд рішень в її справі у зв'язку з винятковими обставинами, оскільки порахував, що ЕСПЧ встановив законність і обгрунтованість рішень національних судів, а компенсація була виплачена за порушення розумних термінів розгляду.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини