Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують дозволити вільну зміну по батькові

6 лютого 2015, 11:06
1582
3
Реклама

До парламенту поданий законопроект № 2018яким передбачається внесення змін до ст.295 Цивільного кодексу.

Депутати від БПП пропонують встановити право особи за власним розсудом змінити своє по батькові - так само, як і своє прізвище і (чи) власне ім'я.

Нагадаємо діючі правила зміни імені.

Фізична особа, яка досягла 16 років, має право за власним розсудом змінити своє прізвище і (чи) власне ім'я. Фізична особа, що досягла 14 років, має право змінити своє прізвище/власне ім'я за згодою батьків або одного з них у разі, якщо другою з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав відносно цієї дитини, а також якщо відомості про батька (матері) дитини виключені з актового запису про його народження або якщо відомості про чоловіка як про батька дитини внесені в актовий запис про його народження за заявою матері. У разі, якщо над фізичною особою, яка досягла 14 років, встановлено опікування, зміну прізвища і (чи) власного імені і (чи) по батькові такої особи здійснюється з відома опікуна. Фізична особа, яка досягла 14 років, має право на зміну по батькові у випадку зміни його батьком свого власного імені або виключення відомостей про нього як про батька дитини з актового запису про народження (цю норму із статті запропоновано виключити).

Проект розроблений з метою виконання рішення ЕСПЧ по справі "Гарнага проти України". Наталія Володимирівна Гарнага в березні 2004 року подала заяву про зміні її по батькові з Володимирівни (по імені біологічного батька) на Юріївну (по імені вітчима), але отримала відмову української влади. Відповідно, не змогли їй допомогти і українські суди. У квітні 2007 року Н. Гарнага звернулася в ЕСПЧ, який в 2013 році в рішенні встановив порушення статті 8 Конвенцій про захист прав людини, враховуючи, що відповідні положення законодавства України, регулюючі питання зміни по батькові, сформульовані не досить чітко, в той час як ім'я і прізвище дозволено вільно міняти. Суд також зобов'язав українську сторону виплатити Н. Гарнаге 222 євро в відшкодування судових витрат і витрат.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини