Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ГФС роз'яснила, як стягується екологічний податок в 2015 році

23 січня 2015, 16:39
5576
0
Автор:
Реклама

У листі від 21 січня 2015 року № 1601/7/99-99-15-04-02-17 ГФС розповіла про особливості стягування екологічного податку в 2015 році у зв'язку зі змінами, внесеними в Податковий кодекс Законом від 28 грудня 2014 року № 71 - VIII.

Зокрема, податківці відмічають, що згідно зі змінами екологічним податком припинено оподаткування викидів забруднюючих речовин в атмосферу пересувними джерелами забруднення. В той же час збільшилися ставки акцизного податку на усі види моторного палива.

Одночасно з розділу VIII "Екологічний податок" НК виключені норми відносно визначення платників, податкових агентів, об'єкту і бази оподаткування, ставок, порядку числення, представлення податкової звітності і сплати податку за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення.

Платниками эконалога у 2015 році являються суб'єкти господарювання, юрособи, що не здійснюють госпдіяльність, бюджетні установи, громадські і інші підприємства, установи і організації, постійні представництва нерезидентів, під час діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу і виняткової економічної зони здійснюються (п. 240.1 ст. 240 НК) :
- викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення;
- скидання забруднюючих речовин безпосередньо у водні об'єкти;
- розміщення відходів;
- утворення радіоактивних відходів;
- тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад встановлений особливими умовами ліцензії термін.

Одночасно ГФС повідомляє, що в 2015 році об'єкти, база оподаткування, ставки, базовий податковий період, порядок числення, представлення податкової звітності і сплати податку залишилися незмінними в порівнянні з попереднім роком. При цьому платник податків зобов'язаний визначати суму податку окремо по кожному виду забруднення і по кожному виду забруднюючої речовини (п. 249.2 ст. 249 НК).

Платники податку складають податкові декларації по встановленій формі, подають їх в контролюючі органи впродовж 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового кварталу, і сплачують податок впродовж 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного терміну представлення декларації (п. 250.2 ст. 250 НК).

Податківці попереджають, що платник податків, який не планує здійснення викидів, скидань забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів впродовж звітного року, зобов'язаний повідомити про це відповідний контролюючий орган по місцю розташування джерел забруднення і скласти заяву про відсутність у нього в звітному році об'єкту числення податку. Інакше платник податків зобов'язаний подавати податкові декларації (п. 250.9 ст. 250 НК).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини