Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податок на нерухомість: відповіді на актуальні питання

20 січня 2015, 11:41
13436
9
Автор:
Реклама

Державна фіскальна служба надала відповіді на актуальні питання, пов'язані із сплатою податку на нерухомість.

1. Якщо людина володіє квартирою і будинком одночасно, чи підсумовуватимуться площі при визначенні суми податку?

Податок нараховується по місцю реєстрації власника нерухомості відповідно до підпункту 266.7.1 пункту 266.7 ст. 222 Податкового кодексу. За наявності у власності платника податків більше за один об'єкт житлової нерухомості одного або різних типів, у тому числі їх частин, податок обчислюється виходячи з сумарній загальній площі таких об'єктів, зменшеною на 60 кв. м для квартир і 120 кв. м для будинків (180 кв. м - якщо у власності і будинок і квартира) і пільгу органів місцевого самоврядування з неоподатковуваної площі таких об'єктів (у разі її встановлення), і відповідної ставки податку.

2. Яким чином обкладатимуться квартири, приватизовані на декількох чоловік, долі яких не виділено, і у разі, якщо долі кожного виділені в натурі?

Визначення платників податку здійснюється відповідно до підпункту 266.1.2 пункту 266.1 ст. 266 НК в такому порядку:

- якщо об'єкт нерухомості знаходиться у загальній пайовій власності декількох осіб, платником податків є кожна з цих осіб по тій, що належить йому довше;

- якщо об'єкт знаходиться у загальній спільній власності декількох осіб, але не розділений в натурі, платником податку є один з власників, визначений за згодою співвласниківякщо інше не встановлене судом;

- якщо об'єкт знаходиться в загальній спільній власності декількох осіб і розділений між ними в натуріплатником податку є кожна з цих осіб по тій, що належить йому довше.

3. У селі оподатковуються тільки удома або також і господарські приміщення (гаражі, сараї, лазні)?

Підпунктом 266.2.1 пункту 266.2 ст. 266 НК визначене, що об'єктом оподаткування для податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, являється об'єкт житлової і нежитлової нерухомості, у тому числі його доля. Об'єкти житлової нерухомості - будівлі, віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду, дачні і садові будинки. Будівлі, віднесені до житлового фонду, діляться на типи: житловий будинок (садибного і квартирного типу); прибудова до житлового будинку; квартира; котедж; кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах; садовий будинок; дачний будинок. Об'єкти нежитлової нерухомості: будівлі готельні; будівлі офісні; будівлі торгові; гаражі; будівлі промислові і склади; будівлі для публічних виступів (казино, ігорні будинки); господарські (присадибні) будівлі; інші будівлі (підпункт 14.1.129 1 пункту 14.1 ст. 14 НК).

4. Пільговики визначаються попереднім законом або їх визначатимуть виключно місцеві ради?

База оподаткування об'єкту житлової нерухомості, у тому числі їх частин, що знаходяться у власності фізичної особи, - платника податків, зменшується:

- для квартири / квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів;
- для житлового будинку / будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;
- для різних типів об'єктів житлової нерухомості, у тому числі їх частин (у разі одночасного перебування у власності платника податків квартири / квартир і житлового будинку / будинків, у тому числі їх частин), - на 180 кв. метрів.

Одночасно сільські, селищні, міські ради можуть збільшувати граничну межуна яку зменшується база оподаткування. Крім того, ради встановлюють пільги по податку, який сплачується на відповідній території з об'єктів жилою і / або нежитловій нерухомості, що знаходяться у власності фізичних або юридичних осіб, релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, і використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями). Пільги по податку, який сплачується на відповідній території, з об'єктів житлової нерухомості для фізичних осіб визначаються виходячи з їх майнового положення і рівня прибутків.

Пільги не надаються на:

- об'єкт / об'єкти оподаткування, якщо їх площа перевищує п'ятикратний розмір неоподатковуваної площі, затвердженої рішенням органів місцевого самоврядування;

- об'єкти оподаткування, використовувані їх власниками з метою отримання прибутків (здаються в оренду, лізинг, позику, використовуваних в підприємницькій діяльності).

Пільги по податку, який сплачується на відповідній території з об'єктів нежитлової нерухомості, встановлюються залежно від майна, яке є об'єктом оподаткування.

5. Яким буде механізм стягування податку, хто відправляє платежки?

Податок нараховується контролюючим органом по місцю податкової адреси (місцю реєстрації) власника нерухомості виходячи із загальної площі кожного з об'єктів нежитлової нерухомості і відповідної ставки податку. Податкові повідомлення-рішення про сплату податку і відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування по місцезнаходженню кожного з об'єктів жилою і / або нежитловій нерухомості, спрямовуються (вручаються) платникові податків контролюючим органом по місцю його податкової адреси (місцю реєстрації) до 1 липня рокущо йде за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

6. За який рік цього року сплачуватиметься податок, з якого числа люди отримуватимуть платежки, в який термін треба буде сплатити податок, які штрафи передбачені за несвоєчасну сплату?

У 2015 році податок нараховується контролюючими органами по місцю реєстрації платника за 2014 рік:

- за період з 01 січня по 31 березня 2014 року - з житлової площі;

- з 01 квітня до 31 грудня 2014 року - із загальної площі об'єктів житлової нерухомості.

У разі, якщо платник податків не сплачує погоджену суму грошового зобов'язання і / або авансових внесків по податку на прибуток підприємств впродовж термінів, визначених цим Кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у наступних розмірах:

- при затримці до 30 календарних днів включно, що йдуть за останнім днем терміну сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 10 % погашеної суми податкового боргу;

- при затримці більше 30 календарних днів - у розмірі 20 % погашеної суми податкового боргу.

ЛІГА:ЗАКОН створила Карту законодавчих новацій-2015. Читайте, підписуйтеся на розсилку, будьте в курсі усіх нововведень 2015 року!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини