Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій для бізнесу

17 січня 2015, 11:11
3344
0
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців правових подій початку 2015 року, враховуючи результати роботи держорганів, вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН


1. Набула чинності податкова реформа

Закон № 71 - VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України і деяких законодавчих актів України з приводу податкової реформи" набув чинності 1 січня. Податкова реформа скорочує кількість податків з 22 до 9. Також передбачається зниження ставки податків для малого і середнього бізнесу, при цьому вводиться мораторій на проведення перевірок. Що стосується оподаткування великого бізнесу - продовжені усіх високі ставки по оподаткуванню ренти на нафту, газ і інших корисних копалини. Передбачено впровадження трансфертного ціноутворення для великого бізнесу. Ставка податку для пасивних прибутків підвищується з 15 до 20%. Продовжено стягування військового податку, застосовуються загальні умови оподаткування для ИСИ, передбачений тестовий режим застосування електронної системи адміністрування ПДВ, врегульовано застосування РРО і так далі, детальніше читайте: Головні зміни податкової реформи.

2. 50%+1 акція: понижений кворум для загальних зборів АТ

13 січня ВР ухвалила Закон про внесення змін до статті 41 Закону про АТ відносно кворуму загальних зборів акціонерних товариств. Встановлюється, що загальні збори акціонерного товариства мають кворум для ухвалення рішень 50 % плюс 1 акція (замість 60 % плюс 1 акція). Для підприємств з державною долею власності Закон набуває чинності з моменту публікації, а для інших - з 1 січня 2016 року. Думка експерта: Закон спростить проведення загальних зборів акціонерів, але не унеможливлює їх блокування.

3. Перевірки підприємців відклали

1 січня набув чинності Закон № 76 - VIIIщо встановлює мораторій на перевірки бізнесу впродовж січня-червня 2015 року. встановлено, що перевірки юрособ і ФОП контролюючими органами (окрім Державної фіскальної служби і Державної фінансової інспекції) здійснюються впродовж січня - червня 2015 року виключно з дозволу Кабміну або по заявці підприємства про його перевірку. Податкові ж перевірки заборонені Законом, що також набув чинності з 1 січня № 71 - VIII - встановлено, що в 2015-2016 роках перевірки підприємств, установ і організацій, ФОП з об'ємом доходу до 20 млн. грн. за попередній календарний рік контролюючими органами здійснюються виключно з дозволу Кабміну; по заявці підприємства про його перевірку; за рішенням суду або згідно КПК.

4. Набув чинності Закон про податковий компроміс

17 січня набув чинності Закон № 63 - VIII про застосування податкового компромісу. Передбачено добровільне представлення платниками податків уточнених розрахунків податкових зобов'язань по податку на прибуток підприємств і ПДВ за будь-які податкові періоди до 1 квітня 2014 року. Сплачується тільки 5% від суми податкових зобов'язань. Процедура досягнення податкового компромісу складає 70 календарних днів, загальний термін ухвалення рішення платником податків про застосування процедури податкового компромісу - 90 календарних днів з дня набуття чинності Закону. Процедура поширюється і на випадки перевірки.

5. Регуляторна служба створена замість Держпідприємництва

З 9 січня діє постанова Кабміну № 724яким створена Державна регуляторна служба України (шляхом реорганізації Державної служби з питань регуляторної політики і розвитку підприємництва). Також затверджено Положення про нову службу. ГРС є спеціально уповноваженим органом з питань ліцензування і дозвільної системи у сфері госпдіяльності. Очолила ГРС Ксения Ляпина, яка вже повідомила про перспективи і планах Служби: дерегулювання, перехід від адміністративного контролю до підтримки бізнесу і тому подібне

6. Діють нові правила стандартизації

3 січня набув чинності новий Закон про стандартизаціющо передбачає функціонування єдиного національного органу стандартизації. Законом передбачається введення двох рівнів стандартизації - 1) національні стандарти, прийняті нацорганом стандартизації; 2) стандарти і технічні умови, прийняті підприємствами. Відміняється галузева стандартизація, узгодження проектів нацстандартов з держорганами, держреєстрація технічних умов, обов'язковість застосування нацстандартов та ін. Але дія Закону не поширюється на різні соцстандарти, передбачені законодавством.

7. Ухвалений Закон про техрегламентах і оцінку відповідності

Верховна Рада 15 січня ухвалила Закон про технічні регламенти і оцінку відповідності. Відповідно до вимог Угоди про технічні бар'єри в торгівлі (частина Угоди про СОТ) консолідовані правові і організаційні основи розробки, прийняття і застосування регламентів і процедур оцінки відповідності. Це повинно усунути протиріччя між ними, дозволити якісніше адаптувати національне законодавство до законодавства Євросоюзу. Закон дозволить підприємцям самостійно проводити оцінку відповідності техрегламентам.

8. Скорочений перелік товарів, експорт/імпорт яких підлягає ліцензуванню

Уряд 14 січня ствердив перелік товарівекспорт і імпорт яких підлягає ліцензуванню. В порівнянні з минулим роком, в 2015 році перелік істотно скорочений. Зокрема, не передбачається ліцензування імпорту засобів захисту рослин; експорту і імпорту фарб із захисними властивостями і паперу з водяними знаками; а також не передбачається надання листа-підтвердження Мінприроди про відсутність озоноруйнуючих речовин. Крім того, скорочено на 14 товарних позицій (з 29 до 15) перелік товарів з вмістом легованих чорних металів, кольорових металів і їх сплавів, експорт яких підлягає ліцензуванню.

9. Зняті обмеження при компенсації вартості будівництва ферм

13 січня ВР ухвалила Закон з метою підтримки середніх і дрібних з/х товаровиробників шляхом зняття обмежень (по кількості голів живності) відносно потужностей тваринницьких ферм і комплексів, які можуть отримати часткове відшкодування (до 50 %) вартості будівництва і реконструкції. Крім того, перелік об'єктів, вартість яких може бути частково відшкодована, додано доїльні зали і створені на кооперативних началах м'ясопереробні пункти. Також встановлена компенсація в об'ємі до 30 % вартості закупівлі техніки і устаткування для з/х виробництва, будівництва і реконструкції підсобних підприємств по переробці і зберіганню з/х продукції.

10. Застосовуються нові стандарти аудиту

З 1 січня для обов'язкового застосування при виконанні завдань в якості національних стандартів аудиту затверджені Міжнародні стандарти контролю якості, аудиту, огляду, іншого надання упевненості і супутніх послуг видання 2013 року. Метою такого рішення Аудиторської палати № 304/1 було впровадження на національному рівні стандартів аудиту Міжнародної федерації бухгалтерів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини