Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судова реформа під знаком Президента

Реклама

13 січня 2015 року може бути поставлений на голосування Верховної Ради законопроект № 1656 "Про забезпечення права на справедливий суд", поданий Президентом 26 грудня 2014 року. Проект був включений до порядку денного поточної сесії Верховної Ради 28 грудня. Цього дня голосування не відбулося. Відмітимо, що висновок Головного науково-експертного управління до проекту, представлене в спішному порядку, містить серйозні зауваження до документу. Проте профільний комітет рекомендував Верховній Раді ухвалити законопроект за основу.

При цьому 17 грудня 2014 року в парламенті був зареєстрований законопроект № 1497 "Про внесення змін до Закону "Про судоустрій і статус суддів" і інших законодавчих актів відносно удосконалення принципів організації і функціонування судової влади відповідно до європейських стандартів". Саме цей законопроект, розроблений "Реанімаційним пакетом реформ" і представлений Мінюстом, обговорювався юридичним співтовариством з жовтня 2014 року. Представники "Реанімаційного пакету реформ" закликають парламентарів не голосувати за проект, поданий Петром Порошенком, оскільки він "істотно підвищує вплив президента на суддів і має корупційні риски".

ЮРЛИГА пропонує ознайомитися з основними положеннями президентського законопроекту № 1656.

Суди

Система судів загальної юрисдикції залишається без змін. У неї входять місцеві, апеляційні, вищі спеціалізовані суди і Верховний Суд України. Суди загальної юрисдикції спеціалізуються на розгляді цивільних, карних, господарських, адміністративних справ, справ про админправонарушениях. Касаційними інстанціями залишаються Вищий спеціалізований суд по розгляду цивільних і карних справ, Вищий господарський суд і Вищий адміністративний суд.

До повноважень пленуму вищого спецсуду відноситься представлення укладення по проектах законодавчих актівщо стосуються судоустрою, судочинства, статусу суддів, виконання судових рішень і інших питань, пов'язаних з функціонуванням судової системи України. Постанови Пленуму можуть прийматися як відкритим так і таємним голосуванням.

Згідно з проектом суди загальної юрисдикції утворюються і ліквідовуються (як і зараз) Президентом але на підставі пропозиції Державній судовій адміністрації. Відмітимо, згідно діючої редакції Закону "Про судоустрій і статус суддів" Президент утворює і ліквідовує суди за уявленням Міністра юстиції на підставі пропозиції голови відповідного вищого спеціалізованого суду. Крім того, Президент зможе реорганізовувати суди (також за пропозицією ГСА).

Перелік місцевих судів пропонується доповнити міжрайонними судами. Тобто, до місцевих загальних судів відноситимуться районні, міжрайонні, районні в містах, міські і районні суди.

Верховний Суд України

П. Порошенка пропонує визначити Верховний Суд як найвищий судовий орган в системі судів загальної юрисдикції України, який забезпечує єдність судової практики в порядку і способом, які встановлені процесуальним законом. ВСУ:

1) здійснює правосуддя в порядку, встановленому процесуальним законом;

2) у випадках, передбачених процесуальним законом, розглядає справи відповідної судової спеціалізації як суд апеляційної або касаційної інстанції;

3) здійснює аналіз судової статистики, узагальнення судової практики;

4) дає укладення по проектах законодавчих актів, що стосуються судоустрою, судочинства, статусу суддів, виконання судових рішень і інших питань, пов'язаних з функціонуванням судової системи України;

5) дає укладення про наявність або відсутність в діях, в яких звинувачується Президент, ознак державної зради або іншого злочину; вносить по зверненню Верховної Ради письмове уявлення про неможливість виконання Президентом своїх повноважень за станом здоров'я;

6) звертається до Конституційного Суду України відносно конституційності законів, інших правових актів, а також відносно офіційного тлумачення Конституції і законів України;

7) забезпечує однакове застосування норм права судами різних спеціалізацій в порядку і способом, які визначені процесуальним законом;

8) здійснює інші повноваження, визначені законом.

Законопреоктом усувається фільтр допуску справи до виробництва касаційною інстанцією. Питання про допуск справи до виробництва вирішується суддею-доповідачем ВСУ. Розширений перелік підстав для подачі заяви про перегляд судових рішень. Заяву можна буде подати також зважаючи на 1) неоднакове застосування судом касаційної інстанції одних і тих же норм процесуального права - при оскарженні судового рішення, яке перешкоджає подальшому провадженню у справі або яке прийняте з порушенням правил осудності або встановленої законом компетенції судів по розгляду цивільних справ; 2) невідповідності судового рішення суду касаційної інстанції викладеному в постанові ВСУ укладенню про застосування в подібних правовідносинах норм матеріального права.

При цьому кількість суддів ВСУ встановлюється Законом "Про судоустрій і статус суддів" (проект визначає 48 суддів). Відмітимо, що на недостаточноть кількості суддів зважаючи на розширення повноважень ВСУ звернуло увагу Головне науково-експертне управління ВР.

Також пропонується встановити, що суддя ВСУ не може бути обраний Головою більш ніж на один термін.

Судді

Зберігається норма про недоторканості судді. Затримання судді або обранні відносно нього заходи припинення у вигляді утримання під вартою або домашнього арешту до прийняття звинувачувального вироку судом не може бути здійснено без згоди Верховної Ради. Відмітимо, що П. Порошенка заявив про намір обмежити суддівську недоторканість.

Не змінилися вимоги до кандидатів на посаду судді : громадянин України, не молодше 25 років, що має вищу юридичну освіту і стаж роботи в області права не менше 3 років, проживає в Україні не менше 10 років і що володіє державною мовою.

Поновлюються кваліфікаційні класи суддів. Один з п'яти кваліфікаційних класів привласнюється Вищою кваліфікаційною комісією суддів на підставі заяви судді, за умови, що він відповідає необхідним вимогам. Судді, що прийняв присягу, встановлюється п'ятий кваліфікаційний клас.

Суддею вищого спецсуду може бути суддя, якому присвоєно не нижче за третій кваліфікаційний клас. Суддею ВСУ може бути суддя не нижче за перший кваліфікаційний клас. Рекомендація до обрання суддею ВСУ вноситься ВККС за результатами відкритого конкурсу.

Дисциплінарна відповідальність

Звернутися із заявою про залучення судді до дисциплінарної ответствености може будь-яка юридична особа, а також громадянин особисто або через адвоката. Значно розширений перелік підстав для притягнення до відповідальності.

Суддя може притягати до дисциплінарної відповідальності за: умисний або внаслідок недбалості незаконна відмова в доступі до правосуддя; невказівка в рішенні мотивів прийняття або відхилення аргументів сторін по суті суперечки; порушення принципів гласності і відкритості судового процесу; порушення принципів рівності усіх учасників судового процесу перед законом і судом, змагальності сторін і свободи в наданні ними суду своїх доказів і в доведенні перед судом їх переконливості; незабезпечення обвинуваченому права на захист, перешкоду реалізації прав інших учасників судового процесу; порушення правил відведення (самовідводу) і т. д.

Види дисциплінарного стягнення:

- попередження;

- вимова - з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді впродовж місяця;

- строгогий вимова - з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді впродовж 3 місяців;

- тимчасове (від 1 до 6 місяців) усунення від правосуддя - з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді і обов'язковим проходженням атестації для підтвердження кваліфікаційного класу;

- переклад судді до іншого суду того ж рівня цієї ж спеціалізації;

- пониження судді в кваліфікаційному класі:

а) без перекладу до суду нижчого рівня, якщо отриманий в результаті зниження нижче клас дозволяє судді здійснювати правосуддя в суді відповідного рівня;

б) з перекладом до суду нижчого рівня, якщо отриманий в результаті зниження нижче клас дозволяє судді здійснювати правосуддя в суді відповідного рівня;

- укладення про напрям рекомендації у Вищу раду юстиції для вирішення питання про внесення подання про звільнення судді з посади на підставі порушення присяги.

Вища рада юстиції

Змінюються вимоги до членів УСЮ - вводиться обов'язковий стаж роботи в області права (не менше 15 років) і відміняється граничний вік. При цьому членом УСЮ може стати тільки визнаний фахівець в області права з бездоганною професійною репутацією. Закон "Про Вищу раду юстиції" пропонується доповнити нормами, що встановлюють чіткий порядок відбору кандидатів в члени УСЮ для призначення з'їздом суддів, з'їздом адвокатів, з'їздом представників юридичних внз і наукових установ, всеукраїнською конференцією працівників прокуратури, Президентом і Верховною Радою. Списки відібраних кандидатів мають бути заздалегідь обнародувані на офіційних сайтах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини