Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оподаткування нерухомості : нові правила визначені законом

6 січня 2015, 10:00
11933
3
Автор:
Реклама

Закон № 71 - VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу і деяких законодавчих актів України відносно податкової реформи", що набув чинності 1 січня 2015 року, встановлює нові правила оподаткування нерухомості.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, так само, як транспортний податок і плата за землю, є складовими податку на майно.

Як і раніше базою оподаткування являється загальна площа об'єкту житлової і нежитлової нерухомості, у тому числі його частин. База оподаткування обчислюється контролюючим органом на основі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно і / або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, у тому числі документів на право власності.

Відмітимо, що змінений перелік об'єктів, що не підлягають оподаткуванню. З переліку виключені садові і дачні будинки і включені будівлі промисловості; будівлі, спорудження сільгосптоваровиробників, призначені для використання безпосередньо в сільгоспдіяльності; об'єкти житлової і нежитлової нерухомості, що знаходяться у власності громадських організацій інвалідів і їх підприємств.

База оподаткування об'єкту житлової нерухомості, у тому числі їх частин, що знаходяться у власності фізособи, зменшується:

а) для квартири / квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку / будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об'єктів житлової нерухомості, у тому числі їх частин (у разі одночасного перебування у власності платника податків квартири / квартир і житлового будинку / будинків, у тому числі їх частин), - на 180 кв. метрів.

Сільські, селищні, міські ради можуть збільшувати граничну площу, на яку зменшується база оподаткування.

Ставки податку встановлюються по рішенню сільської, селищної або міської ради залежно від місця розташування (зональності) і типів таких об'єктів нерухомості в розмірі, що не перевищує 2 % розміру мінімальної зарплативстановленою законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр. Згідно Закону про Держбюджет-2015 розмір МЗП на 1 січня складає 1218 грн., тобто максимальний податок, який може бути встановлений за 1 кв. м, - 24,36 грн.

У випадку переходу права власності на об'єкт оподаткування впродовж календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності, а для нового власника - починаючи з місяця, в якому виникло право власності.

Податок сплачується по місцю розташування об'єкту / об'єктів оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу.

ЛІГА:ЗАКОН створила Карту законодавчих новацій-2015. Читайте, підписуйтеся на розсилку, будьте в курсі усіх нововведень 2015 року!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини