Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підсумки парламентського воскресіння

29 грудня 2014, 12:14
3981
0
Автор:
Реклама

Засідання Верховної Ради, почате в неділю 28 грудня, було закрите Володимиром Гройсманом потім 4х ранки 29 грудня. Було заплановано розглянути проект Державного бюджету і 17 супутніх законопроектів. Парламент схвалив урядові законопроекти, необхідні для ухвалення Закону про держбюджет на 2015 рік. ЮРЛИГА пропонує ознайомитися із списком прийнятих народними депутатами змін :

1. Заборонено відбирати майно за прострочені валютні кредити, у тому числі на підставі старанного напису нотаріуса. У другому читанні і в цілому законопроект № 1610 "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого в якості забезпечення кредитів в іноземній валюті". Ухвалений Закон забороняє стягати у безперечному порядку на підставі старанного напису нотаріуса нерухоме житлове майно, яке є предметом запоруки або іпотеки, а також майнові права на об'єкт незавершеного будівництва і примусове виселення мешканців.

2. Генеральний прокурор зможе приймати в прокуратуру осіб без стажу. За основу і в цілому ухвалений законопроект № 1605 про внесення зміни в ст. 46 Закону "Про прокуратуру" (відносно умов для залучення фахівців). Генпрокуророві надається право у виняткових випадках, в інтересах забезпечення належного здійснення функцій прокуратури, за умови належного обгрунтування приймати рішення про призначення осіб молодшого віку, які не мають відповідного стажу роботи в органах прокуратури або на судових посадах, але при цьому мають відповідний стаж роботи в області права.

3. Мораторій на відчуження гуртожитків продовжений до 1 жовтня 2019 року. Ухвалений в цілому законопроект № 1505-1 про внесення змін до Закон "Про забезпечення реалізації житлових прав жителів гуртожитків", згідно з яким мораторій на відчуження гуртожитків в процесі передачі їх у власність територіальних громад складає 11 років (замість 6) з дня публікації Закону (1 жовтня 2008 року).

4. Фермери зможуть продавати на ринках домашню продукцію після лабораторних перевірок. За основу і в цілому ухвалений законопроект № 1499-1 про внесення змін до Закон "Про безпеку і якість харчових продуктів". Згідно прийнятої редакції ст. 35 Закону,  цілі туші або частини туш парнокопитних і інших копитних тварин, туші свійської птиці, кроликів і малих диких тварин, риба, мед, яйця, необроблене молоко, сир домашнього виробництва і продукти рослинного походження можуть продаватися на агропродовольственных ринках за умови підтвердження їх придатності за результатами випробувань (досліджень) акредитованої лабораторії, яка знаходиться на агропродовольственном ринку, державним інспектором, який знаходиться на цьому ж ринку.

5. Зміни до Податкового кодексу прийняті з поправками. Рада схвалила в другому читанні і в цілому законопроект № 1578 відносно податкової реформи. Передбачено: скорочення податків з 22 до 9; продовження спеціальної системи обкладення ПДВ підприємствам аграрного сектора, право на відшкодування ПДВ залишається виключно у виробників сільгосппродукції; підвищується ставка оподаткування пасивних прибутків - з 15 до 20%; на об'єкти житлової нерухомості не оподатковуються квартири до 60 квадратних метрів і удома до 120 квадратних метрів; постійні ставки рентної плати для нафти і конденсату; загальні умови оподаткування для ИСИ; збільшення фінансового результату платника податку на прибуток на 30% вартості товарів по окремих операціях; тестовий режим застосування електронної системи адміністрування ПДВ з 1 лютого до 1 липня 2015 року; податок на дизельні і бензинові автомобілі з об'ємом двигуна більше 3000 кубічних сантиметрів, терміном випуску до 5 років; акцизний податок з роздрібних продажів пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів і палива у розмірі 5% від об'єму реалізації; обов'язкове застосування РРО.

6. З 1 січня 2015 року вводиться додатковий імпортний збір. У другому читанні і в цілому ухвалений законопроект № 1562яким передбачено тимчасове введення строком на 12 місяців, починаючи з 1 січня 2015 року, додаткового імпортного збору. Збір стягуватимуть з товарів, які ввозяться для вільного звернення на митній території України, незалежно від країни їх походження, по ставках: 10 %  для товарів, що класифікуються в товарних групах 1-24 згідно УКТЗЕД; 5 % для товарів, що класифікуються в 25-97 товарних групах згідно УКТЗЕД; 10 % для товарів, що підлягають оподаткуванню ввізним митом згідно ст. 374 Митного кодексу.

7. Продовжені виплати постраждалим учасникам масових акцій протесту. Ухвалений в цілому законопроект № 1592 про внесення змін до ст. 5 Закону "Про встановлення державної допомоги постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту і членам їх сімей" (відносно джерела покриття витрат). Покриття витрат на виплату державної допомоги постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту і членам їх сімей здійснюватиметься з резервного фонду Державного бюджету на відповідний рік.

8. Змінені правила контролю за трансфертним ціноутворенням. Ухвалений в цілому законопроект № 1264-1 "Про внесення змін до Податкового кодексу відносно удосконалення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням". Уточнюється перелік контрольованих операцій; відміняється пріоритет офіційно визнаних джерел інформації; уніфікується і упрощяется звітність про контрольовані операції. Також пропонується: надати право контролюючому органу застосовувати інші методи визначення ціни контрольованих операцій; збільшити термін проведення перевірки трансфертного ціноутворення; уточнити методику розрахунку долі володіння корпоративними правами іншої особи і встановити, що пряма або опосередкована участь України в юридичних особах не є основою для визнання таких юридичних осіб пов'язаними; ввести штрафні санкції за неувімкнення контрольованої операції в звіт; відмінити преференції для окремого переліку товарів згідно кодів УКТЗЕД.

9. Кабмін за узгодженням з Президентом зможе управляти бюджетом у військовий час. Ухвалений в цілому законопроект № 1557 вводить нову модель фінансового забезпечення місцевих бюджетів і міжбюджетних стосунків.Окрім реформи міжбюджетних стосунків передбачені зміни, що стосуються воєнного стану : при введенні воєнного стану Кабмін за узгодженням з верховним головнокомандувачем здійснює бюджетні витрати на потреби оборони до тих пір, поки не збереться Верховна Рада.

10. Зменшена ставка єдиного соціального внеску. Ухвалений Радою Закон на основі законопроекту № 1573 передбачає реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування і легалізації Фонду оплати праці. Якщо підприємства виконують умови по детінізації заробітної плати, єдиний соціальний внесок для них знижується з 41% до 16,4%. 

11. Виділені гроші на капіталізацію банків. У другому читанні і в цілому ухвалений законопроект № 1564 про посилення фінансової спроможності банківської системи України і підвищення рівня довіри до неї. Зокрема, у бюджеті планується передбачити 36 млрд грн. на капіталізацію банків, які відповідатимуть критеріям, виписаним в законі, а також 20 млрд грн. для Фонду гарантування вкладів.

12. Обмежений максимальний розмір зарплати для бюджетників і скорочені соцвыплаты. Ухвалений Закон на основі законопроекту № 1577 передбачає, що в 2015 році максимальний розмір зарплати для співробітників бюджетних установ і організацій не перевищуватиме 7 мінімальних зарплат. Для співробітників державних компаній встановлені обмеження за розміром зарплат на рівні не більше 10 мінімальних зарплат. Передбачено скорочення з 20 до 15 тис. співробітників прокуратури. Зміни передбачені для сфер освіти і охорони здоров'я.

13. Прийнятий Держбюджет-2015. Ніччю 29 грудня був приня в цілому законопроект № 1000 "Про державний бюджет України на 2015 рік". Прем'єр-міністр відразу пообіцяв, що до бюджету будуть внесені зміни не пізніше 15 лютого 2015 року, у тому числі після консультацій з міжнародними організаціями (правка з таким формулюванням була включена в проект). Прийнято рішення про розподіл дивідендів Укрнафти, в прибутки державного бюджету включаються 1,78 млрд грн. Окрім цього, з 4,5 млрд грн., передбачених на капітальні витрати, 3 млрд грн. йде до Фонду регіонального розвитку. При цьому акцент буде зроблений на інфраструктурних проектах. 500 млн грн. буде спрямовано на добудову лікарні "Охматдит". Інші пропозиції будуть враховані при перегляді бюджету до 15 лютого. Зокрема, планується врахувати субвенції Києву у розмірі 1,9 млрд грн. на виконання зобов'язань по позиках. 

Детальний аналіз прийнятих змін читайте в найближчих номерах електронного видання "Юрист&Закон".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини