Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

5 грудня 2014, 14:20
3025
0
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців правових подій першого тижня зими, враховуючи результати роботи держорганів, вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН


1. Створена Рада бізнес-омбудсмена


Кабмін постановою № 691 утворив Раду бізнес-омбудсмена і ствердив положення про нього. Серед функцій нового органу - прийняття і розгляд скарг від підприємців на органи держвлади і місцевого самоврядування; надання органам рекомендацій. Очолює Раду бізнес-омбудсмен, також до складу входять два його заступники і секретаріат. Бізнес-омбудсменом може бути громадянин України або іноземець з бездоганною діловою репутацією, високими моральними якостями, повною вищою економічною або юридичною освітою, глибокими знаннями господарських, громадських проблем в Україні.

2. Електронне адміністрування ПДВ пропонують відмінити

У парламенті зареєстрований законопроект № 1141, яким пропонується відмінити введення електронного адміністрування ПДВ. Автори проекту і багато експертів запевняють, що така процедура не є досконалою і її впровадження істотно збільшить навантаження на українську економіку, і навіть може привести до колапсу усієї системи адміністрування ПДВ. Шанси на прийняття проекту високі, адже серед ініціаторів - учасники коаліції.

3. Розширений перелік документів, по яких заборгованість стягається на підставі старанного напису нотаріуса

Урядовою постановою № 662 внесені зміни в перелік документів, по яких стягнення заборгованості здійснюється у безперечному порядку на підставі старанних написів нотаріусів. Встановленощо заборгованість стягається по аграрних розписках; іпотечним договорам, що передбачають право звернення стягнення на предмет іпотеки у разі прострочення платежів за основним зобов'язанням до закінчення терміну виконання такого зобов'язання. Встановлено безперечне стягнення по кредитних договорах, по яких боржниками допущено прострочення платежів по зобов'язаннях.

4. Підприємцям знову пропонують податковий компроміс

У парламенті зареєстровано два проекти про податковий компроміс. Законопроектом № 1071 (Олександр Долженков, Опозиційний блок) передбачається сплата 15% суми зобов'язання по податку на прибуток і ПДВ, при цьому 85% такої суми вважаються погашеними, а штрафні (фінансові) санкції сплаті не підлягають. Вказано, що механізм досягнення податкового компромісу реалізується за заявительному принципом. Альтернативний законопроект № 1071-1 (депутати різних фракцій - О. Проданий, А. Кужель, В. Хомутынник та ін.) передбачає сплату платником податків при застосуванні процедури податкового компромісу 5% від суми податку. Тобто, 95% суми відповідного податку вважатимуться погашеними.

5. Затверджений перелік потреб, добродійна допомога на які не обкладається НДФЛ

Кабмін постановою № 653 ствердив перелік потребсума добродійної допомоги для задоволення яких не включається в оподатковуваний дохід платників НДФЛ : відновлення втраченого майна; забезпечення житлом, речами, продуктами харчування; надання медичної, психологічної, юридичної допомоги і тому подібне. Додамо, що Нацбанком прийнято рішення про звільнення від обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті на користь набувачів, отриманих ними як добродійна допомога.

6. Металобрухт пропонують продавати на аукціоні

Мінекономрозвитку пропонує ввести в Україні продаж металобрухту виключно з аукціону. Розроблений відповідний законопроект - передбачається продаж металобрухту як сировинного товару на товарно-сировинній біржі. Це дозволить сформувати його ринкову вартість, зробить можливим вільний експорт купленого на біржі металобрухту. До того ж, механізм торгів з аукціону підтримує добросовісну конкуренцію серед учасників ринку і характеризується мінімальним втручанням регулятора.

7. Устаткування для виробництва сигарет планується вносити в держреєстр

Мінфін розробив проект проект Порядку формування і ведення Єдиного держреєстру устаткування для промислового виробництва сигарет і цигарок. Передбаченощо внесенню в реєстр підлягає устаткування для промислового виробництва сигарет і цигарок, яке відноситься до подсубпозиции 8478 10 00 00 УКТ ВЭД (устаткування для підготовки або обробки тютюну)імпортується в Україну, зберігається або використовується на митній території України. Єдиний реєстр устаткування ведеться ГФС в електронному вигляді, внесення відомостей здійснюється безкоштовно.

8. НКЦБФР спростила реєстрацію фінустанов

НКЦБФР на своєму плановому засіданні ствердила зміни в Порядок формування і ведення Реєстру фінустанов, що надають послуги на ринку цінних паперів. Документом зменшена кількість документів, які необхідно подавати професійним учасникам для включення в реєстр, отримання або заміни свідоцтва (дубліката). Комісія зможе виконувати такі реєстраційні дії тільки на підставі заяви від профучастника.

9. Експерти допрацюють правила для авіаперевізників

Мининфраструктуры і Госавиаслужба продовжать громадські обговорення правив доступу авіаперевізників до експлуатації повітряних ліній. Таке рішення прийняте Міністром інфраструктури. Експертна група надасть пропозиції, максимально враховуючи пропозиції учасників ринку, які не суперечитимуть національному законодавству і зобов'язанням України за Угодою з ЄС. Після цього Міністр за участю громадськості і фахівців проведе круглий стіл для ухвалення єдиного рішення.

10. Бізнес просять економити електрику

Міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин призвав споживачів самостійно обмежити споживання електроенергії на 15% в пікові години. Це дозволить збалансувати ринок електроенергії і уникнути аварійних відключень електроенергії. Прохання торкається, передусім, великих промислових підприємств. На думку Міністра, підприємствам доцільно переорієнтовувати свою роботу на нічний годинник.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини