Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підприємцям знову пропонують податковий компроміс

5 грудня 2014, 11:00
2658
2
Реклама

У парламенті зареєстровано два законопроекти про податковий компроміс - № 1071 (Олександр Долженков, Опозиційний блок) і № 1071-1 (депутати різних фракцій - О. Проданий, А. Кужель, В. Хомутынник та ін.).

Законопроектом № 1071 передбачаються такі правила: впродовж року платники податків, які оспорюють в адміністративному або судовому порядку податкові повідомлення-рішення (податок на прибуток підприємств і ПДВ), мають право подати заяви про намір досягнення податкового компромісу, внаслідок чого вони зобов'язані суму заниженого податкового зобов'язання по податку на прибуток і ПДВ сплатити в розмірі 15%. При цьому 85% такої суми вважаються погашеними, а штрафні (фінансові) санкції сплаті не підлягають. Податковий компроміс вважається досягнутим після сплати платником податків погоджених податкових зобов'язань.

У проекті говориться, що механізм досягнення податкового компромісу реалізується виключно за заявительному принципом без якого-небудь підтвердження і проведення перевірок з боку контролюючих органів, оскільки процедура податкового компромісу поширюється тільки на неузгоджені податкові зобов'язання по податку на прибуток і ПДВ, визначені контролюючим органом при прийнятті ним відповідних податкових повідомлень-рішень за результатами проведення перевірок попередніх звітних (податкових) періодів. Автор запевняє, що така процедура є максимально прозорою і виключає виникнення корупційних ризиків.

Альтернативний законопроект № 1071-1 передбачає сплату платником податків при застосуванні процедури податкового компромісу 5% від суми податку. Тобто, 95% суми відповідного податку вважатимуться погашеними.

Також передбачено поширення процедур податкової угоди відносно розміру оплати, видів податків, термінів застосування на неузгоджені суми податкових зобов'язань, які знаходяться в процедурах судового і адміністративного оскарження. Платник податків в таких випадках у письмовій формі відмовляється від скарги або позову і вказує про узгодження досягнення податкового компромісу. Крім того, передбачено, що процедури податкового компромісу за окремою заявою платника податків можуть бути поширені також і на вже отримані податкові повідомлення-рішення в межах термінів сплати.

До речі, в Коаліційній угоді також йде мова про податковий компроміс - передбачається, що він може бути застосований ще в поточному році, а проведення податкової амністії капіталів після реформування податкової системи шляхом одноразового добровільного декларування - з 2016 року.

Нагадаємо, що депутати ВР минулого скликання не змогли ухвалити урядовий законопроект про податковий компроміс.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини