Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін утворив Раду бізнес-омбудсмена

Реклама

Кабмін постановою від 26 листопада 2014 року № 691 утворив Рада бізнес-омбудсмена і затвердив положення про нього. Рада є постійно діючим консультативно-дорадчим органом Кабінету Міністрів України. Він створений з метою сприяння прозорості діяльності органів державної влади, суб'єктів господарювання, які відносяться до сфери їх управління, запобігання корупційним діям і іншим порушенням законних інтересів суб'єктів підприємництва.

Основні завдання Ради:

1) підготовка під керівництвом сторін Меморандуму про взаєморозуміння по підтримці української антикорупційної ініціативи від 12 травня 2014 року (Європейський банк реконструкції і розвитку, Організація економічного співробітництва і розвитку, Американська торгова палата в Україні, Європейська Бізнес Асоціація, Федерація працедавців України, Торгово-промислова палата України, Український союз промисловців і підприємців) пропозицій до законопроекту про створення установи бізнес-омбудсмена і представлення його на розгляд Кабміну (має бути поданий Мінекономрозвитку до 20 березня 2015 готак);

2) прийняття і розгляд скарг від підприємців на дії або бездіяльність органів державної влади і органів місцевого самоврядування, суб'єктів господарювання, які відносяться до сфери їх управління, а також їх посадовців;

3) надання органам державної влади і органам місцевого самоврядування рекомендацій по забезпеченню формування і реалізації політики у сфері підприємницької діяльності;

4) надання рекомендацій по вдосконаленню і оптимізації процедур і способу, яким органи влади виконують свої повноваження.

Рада може пропонувати Кабміну експертів в робітники групи з підготовки проектів н-п актів у сфері підприємницької діяльності і боротьби з корупцією. Також Рада уповноважена рекомендувати Кабміну шляху усунення причин порушення законних интресов суб'єктів підприємництва. Рада у своїх щорічних звітах про розглянуті скарги буде оприлюднити інформацію про випадки корупції.

Раду очолює бізнес-омбудсмен. До складу Ради входять: бізнес-омбудсмен; 2 його заступники; найняті робітники (секретаріат). Керівним органом Ради є наглядова радащо складається з трьох блоків:

блок 1 - Кабмін;

блок 2 - міжнародні фінансові установи (Європейський банк реконструкції і розвитку, Організація економічного співробітництва і розвитку);

блок 3 - бізнес-асоціації (Американська торгова палата в Україні, Європейська Бізнес Асоціація, Федерація працедавців України, Торгово-промислова палата України, Український союз промисловців і підприємців).

До складу блоків 2 і 3 можуть входити нові члениякщо група сторін дасть згоду на їх приєднання до Меморандуму. Рішення наглядової ради приймаються шляхом голосування блоками. Кожен блок в наглядовій раді має один голос.

Бізнес-омбудсменом і заступником бізнес-омбудсмена може бути громадянин України, іноземець або особа без громадянства з бездоганною діловою репутацією, високими моральними якостями, повною вищою економічною або юридичною освітою, глибокими знаннями господарських, громадських і владних проблем в Україні, відповідно до критеріїв, визначених наглядовою радою.

Бізнес-омбудсмен не може обіймати будь-яку виборну посаду або обіймати інші посади в органах державної влади, виконувати іншу оплачувану або неоплачувану роботу в органах державної влади і органах місцевого самоврядування або об'єднаннях громадян. Бізнес-омбудсмен не може приймати фінансового або іншої участі в підприємствах, установах, організаціях незалежно від форми власності, створених на території України або здійснюючих діяльність на її території. Обмеження не торкаються викладацької і наукової діяльності. Бізнес-омбудсмен не може бути членом якої-небудь політичної партії в Україні, а також здійснювати діяльність, яка суперечить принципу беспристрастного виконання обов'язків бізнес-омбудсмена.

Фінансове і матеріально-технічне забезпечення діяльності Ради здійснюється за домовленістю групи сторін.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини