Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як про судовий процес повідомляються учасники із зони АТО?

Реклама

Вищий господарський суд листом від 1 грудня 2014 року № 01-06/2052/14 доповнив інформаційний лист про застосування Закону "Про здійснення правосуддя і карного виробництва у зв'язку з проведенням антитерористичної операції" (детальніше - в матеріалі ЮРЛИГИ).

Зокрема, встановлені умови, при яких учасник судового процесу, що знаходиться на території проведення АТО, вважатиметься належним чином повідомленим про час і місце засідання госпсуду. ВХСУ відніс до таких умов випадки:

1) напрями поштою відповідного визначення господарським судом по місцю знаходження учасника судового процесу, указанномму в Єдиному державному реєстрі юрособ і фізосіб-підприємців. Слід враховувати, що відповідно до ст. 18 Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців" відомості, внесені в Реєстр, вважаються достовірними, поки не внесені відповідні зміни;

2) якщо учасник судового процесу не значиться в Реєстрі, - якщо визначення господарським судом спрямоване поштою за адресою, яка вказана в заяві (скарзі), або за місцем проживання фізособи, або по місцезнаходженню відособленого підрозділу юрособи (коли заява пов'язана з його діяльністю);

3) якщо в господарському суді є достовірні (тобто документально підтверджені підприємством зв'язки) зведення про неможливість здійснення поштових відправлень у певні населені пункти або місцевості, то суд не здійснює вказані дії. У такому разі, а також у випадках, коли поштові відправлення учасникам судового процесу все ж були спрямовані і повернені через неможливість вручення, суд направляє телеграму, телефонограмуз використанням факсимільного зв'язку або по електронній пошті або з використанням інших засобів зв'язку, які забезпечують фіксацію повідомлення. На екземплярі переданого тексту, що залишається в матеріалах справи, вказуються дата і час його передачі і прізвища і ініціали осіб, що передали і прийняли текст. У матеріалах справи повинні міститися документи, що підтверджують отримання учасником судового процесу повідомлення (завірене судом витягання з журналу реєстрації телефонограм, журналу реєстрації електронних поштових відправлень і тому подібне);

4) при неможливості повідомити учасника процесу і таким чином - інформація про час і місце судового засідання розміщується на сторінці відповідного суду (у розділі "Новини і події суду") офіційного веб-порталу "Судова влада". У такому разі на роздрукованій сторінці з розміщеною інформацією про час і місце засідання вказуються дата публікації інформації, прізвище і ініціали судді, у виробництві якого знаходиться відповідна справа. Роздрукована сторінка підписується суддею.

Якщо господарським судом вжиті відповідні заходи по повідомленню учасника процесу, який знаходиться на території проведення АТО, у суду вищої інстанції відсутні основи для відміни прийнятого судового рішення з посиланням на пункт 2 частини 3 ст. 104 чи пункт 2 частини 2 ст. 111-10 ХПК.

Відправка судових рішень по спорах, учасники яких знаходяться на території проведення АТО, здійснюється так само, за винятком відправки телеграм і телефонограм.

Процесуальні діїпов'язані з виконанням судових рішень у справах, які розглядалися судами, розташованими в районі проведення АТО, за відсутності матеріалів справ здійснюються на підставі даних Єдиного державного реєстру судових рішень і автоматизованої системи документообігу суду (якщо здійснення таких дій не вимагає відновлення справи).

Нагадаємо, ВХСУ роз'яснив порядок востановления втраченої справи.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини