Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВХСУ розповів, як відновлювати втрачені справи і чим підтверджується форс-мажор

Реклама

На засіданні Пленуму Вищого господарського суду 24 листопада 2014 року було прийнято постанову № 2 про внесення змін до декількох рішень пленумів. Зокрема, доповнена постанова від 26.12.2011 № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції". Роз'яснено, що по сенсу ст. 10 Закону "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" і ст. 14-1 Закону "Про торгово-промислові палати в Україні" єдиним належним доказомщо підтверджує настання обставин непереборної сили (форс-мажору)які мали місце на території проведення АТО, в якості основи звільнення від відповідальності за невиконання (неналежне виконання) зобов'язань, являється сертифікат Торгово-промислової палати Українитоді як інші документи не можуть вважатися доказами наявності таких обставин.

Також постанова доповнена пунктом, що роз'яснює судам порядок дій у випадку втрати матеріалів справи (наприклад, при пересилці їх поштою). Те, що ХПК не містить положень по відновленню втраченої справи не може бути основою для відмови у прийнятті або залишенні без розгляду заяви, клопотання або іншого передбаченого ХПК звернення учасника судового процесу до господарського суду. Втрачена (у тому числі частково - наприклад, окремі томи) справа може бути відновлена по заяві учасника відповідного процесу, що звернувся до того місцевого господарського суду, який розглянув справу по суті або припинив виробництво по ньому, залишив позов без розгляду, а також господарським судом по власній ініціативі.

Заява про відновленні втраченої справи про банкрутство чи окремих його матеріалів подається до господарського суду, який припинив провадження у справі або у виробництві якого знаходиться справа, незалежно від судової процедури, яка застосовується до боржника. ВХСУ роз'яснив, що повинно бути вказано в заяві і які документи до нього додаються.

Відновлення втраченої справи здійснюється місцевим господарським судом, незалежно від того, на якій стадії розгляду (у суді першої, апеляційної або касаційної інстанцій) воно знаходилася. Якщо необхідно здійснити апеляційний або касаційний розгляд справи, його матеріали після такого відновлення передаються місцевим господарським судом відповідно до апеляційного або касаційного суду.

Не підлягає відновленню справа, загублена до закінчення судового розгляду. У такому разі заявник не позбавлений права на представлення нової позовної заяви (іншого звернення, передбаченого ХПК) в загальному порядку. При цьому втрата справи вказується у визначенні про відкриття виробництва у новій справі.

Визначення про відновлення, частковому відновленні або про відмову у відновленні можуть бути оскаржені в апеляційному і в касаційному порядку. ВХСУ вказав, що Законом не передбачено стягування судового збору за подачу заяви про відновлення справи. Втім, з апеляційних і касаційних скарг на визначення, винесені за результатами розгляду таких заяв, судовий збір стягується на загальних підставах відповідно до Законом "Про судовий збір". У разі подачі нової позовної заяви (іншої заяви, скарги) за умови втрати справи до закінчення процесу або недостатності матеріалів для відновлення справи судовий збір не стягуєтьсяякщо він вже був сплачений при розгляді спочатку поданої заяви (скарги) і є докази відповідної сплати.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини