Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест правових вістей банківського сектора

1 грудня 2014, 12:30
1117
1
Реклама

Обов'язковий продаж надходжень в інвалюті

20 листопада 2014 року Правління Національного банку України прийняло постанова № 734 "Про врегулювання ситуації на валютному ринку України", яким подовжуються дії обмежень валютного регулювання. Зокрема, до 2 грудня 2014 року продовжено обмеження терміну розрахунків по операціях експорту/імпорту в 90 календарних днів і обов'язковий продаж 75% надходжень в іноземній валюті на користь юридичних і фізичних осіб-підприємців, а також з рахунків резидентів за межами України.

Крім того, продовжує діяти режим посиленого контролю за здійсненням валютних операцій. Так, банкам заборонено знімати з контролю експортні операції клієнтів на підставі документів про припинення зобов'язань заліком зустрічних однорідних вимог.

Фінансові операції в Донецькій і Луганській областях

У своєму листі від 24 листопада 2014 року № 25-112/69267 "Про окремі питання діяльності банків" НБУ конкретизував, здійснення яких видів фінансових операцій банків припиняється в населених пунктах, які не контролюються українською владою.

До таких операцій відносяться операції по обслуговуванню банками рахунків, у тому числі карткових, відкритих такими, що господарюють суб'єктам усіх форм власності.

Придбання банку державою

19 листопада 2014 року Кабінет Міністрів України постановою № 633 затвердив Порядок придбання акцій банків в обмін на облігації внутрішньої державної позики. Зокрема, визначається механізм придбання акцій додаткової емісії банку в обмін на облігації державою в особі: (i) КМУ - при капіталізації банку, 100% статутного капіталу якого належать державі і (ii) Міністерства фінансів України - при капіталізації: (а) неплатоспроможного банку, якщо держава бере участь в його виводі з ринку; (b) банку, в якому держава володіє долею більше 75% (окрім санаційного банку), і (c) банку з недостатнім рівнем капіталу.

Постановою передбачається, що придбання акцій здійснюватиметься за пропозицією НБУ на підставі рішення КМУ. У свою чергу, Мінфін випускає і вносить в статутний капітал облігації на суму, що відповідає розміру, певному КМУ, і вживає заходи по оформленню корпоративних прав держави і належного управління ними.

Дострокове виконання зобов'язань по кредиту з нерезидентом

12 листопада 2014 року НБУ постановою № 722 встановив виключення із заборони дострокового виконання резидентом зобов'язань по кредиту по договорах з нерезидентами.

Заборона не поширюється на випадки дострокового погашення кредитів :
- притягнених банками на умовах субординированного боргу, за умови напряму такого боргу на збільшення статутного капіталу і отримання відповідного дозволу НБУ;
- за рахунок засобів, що притягаються резидентом за іншим кредитним договором з нерезидентом, якщо такий договір передбачає пізніший термін виконання зобов'язань.

Крим

3 листопада 2014 року Правління НБУ прийняло постанова № 699 "Про застосування окремих норм валютного законодавства при режимі тимчасової окупації на території СЭЗ "Крим". Ця постанова у виконання вимог Закону України "Про створення вільної економічної зони "Крим" і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України".

Постанова встановлює особливості застосування окремих норм валютного законодавства при режимі тимчасової окупації на території Криму, у тому числі:

- визначено, що особа, місцезнаходження/реєстрація якого являється територія Криму (далі - суб'єкт Криму), прирівнюється для цілей застосування нормативно-правових актів НБУ до нерезидента, а по інвестиційних операціях - до іноземного інвестора;
- встановлено, що договори, ув'язнені між суб'єктами Криму і суб'єктами, зареєстрованими або проживаючими на іншій території України, є документами, які використовуються замість зовнішньоекономічних договорів для цілей застосування нормативно-правових актів НБУ;
- заборонено здійснення інвестицій резидентами України в об'єкти інвестиційної діяльності, розташованих або зареєстрованих на території Криму;
- заборонено залучення вкладів і надання позик в російських рублях на території України;
- заборонено переміщення готівкових російських рублів через адміністративний кордон СЭЗ "Крим" за винятком їх переміщення фізичними особами в сумі, що не перевищує в еквіваленті 10 000 гривень;
- встановлено, що платежі з материкової території України на територію Криму або з території Криму на материкову територію України здійснюються в гривні або іноземній валюті 1-ою і 2-ою груп Класифікатора іноземних валют і банківських металів в порядку, передбаченому нормативно-правовими актами НБУ для операцій по переказу коштів за межі України/в Україну.

Крім того, українські банки мають право припиняти здійснення операцій по відкритих до набуття чинності Закону про СЭЗ "Крим" рахункам юридичних осіб, місцезнаходженню яких територія СЭЗ "Крим", і вживати заходи по закриттю таких рахунків.

Bitcoin

У роз'ясненні від 10 листопада 2014 року НБУ вказує, що "віртуальна валюта/криптовалюта" Bitcoin є грошовим сурогатом, що не має забезпечення реальної вартості, і не може використовуватися фізичними і юридичними особами на території України як засіб платежу, оскільки це суперечить нормам українського законодавства. Крім того, використання Bitcoin пов'язане з підвищеними ризиками з причини, зокрема, анонімності і децентрализованности операції. Також відзначається, що міжнародне поширення таких платежів робить цю категорію послуг привабливою для протиправних дій, у тому числі відмивання засобів, отриманих злочинним шляхом, або фінансування тероризму.


Антон Коробейников, радник
Орест Матвийчук, юрист

Sayenko Kharenko

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини