Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

28 листопада 2014, 12:35
2721
0
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців правових подій останнього тижня осені, враховуючи набуття чинності документів, результати роботи держорганів, а також вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН

1. Набув чинності Закон про розкриття бенефіціаріїв і доступ до реєстру нерухомості

25 листопада вступив в силу Закон № 1701 - VII відносно визначення кінцевих выгодоприобретателей юридичних осіб і публічних діячів. Юридичні особи зобов'язані представити держреєстраторові зведення про кінцевий бенефіціарій (выгодоприобретателе), у тому числі кінцевому бенефициарие їх засновника-юрособи, впродовж 6 місяців з дня набуття чинності Закону. Також згідно із Законом зведення Реєстру прав на нерухоме майно стають відкритими і загальнодоступними, але на практиці ці зміни почнуть діяти після прийняття Кабміном рішень відносно механізму їх реалізації.

2. На території АТО закриваються банки

НБУ нагадав банкам про обов'язок неухильного виконання вимог постанови № 466 про припинення здійснення фінансових операцій в населених пунктах Донецької і Луганської областей, які не контролюються владою. До таких операцій відносяться, зокрема, операції по обслуговуванню банками рахунків, у тому числі карткових, відкритих суб'єктам господарювання усіх форм власності. Відновити фінансові операції банки зможуть після переходу району/міста під контроль української влади. Тим часом у банків також виникають проблеми з кримськими клієнтами.

3. Визначений національний орган стандартизації

Уряд визначило спеціалізоване підприємство в області стандартизації, яке може виконувати функції національного органу стандартизації, - Український науково-дослідний і учбовий центр проблем стандартизації, сертифікації і якості. Створення нацоргана стандартизації передбачено і Угодою з ЄС, а також Законом "Про стандартизацію". Діяльність органу буде спрямована на розробку, прийняття, перевірку, відміну або відновлення дії національних стандартів, кодексів сталої практики.

4. Чи можна фіксувати податкову перевірку на відео?

ГФС розповілащо законодавством прямо не заборонено платникам податків здійснювати відео- і аудіозапис при проведенні перевірки або розгляді заперечень до акту перевірки, але при такій фіксації слід пам'ятати про законодавство у сфері збору інформації. Адже аудіо- і відеофіксація дій податківців, проведена з порушенням норм законодавства, не враховуватиметься як доказ порушення прав в суді. Краще отримати письмову згоду перевіряючих на проведення запису, вважає юрист Євгеній Васьковский. Юрист Марія Наконечна запевняє у повній правомірності проведення відео- і аудіозаписи дій представників органів держвлади при проведенні перевірок.

5. Керівникам підприємств розповіли, як допомогти працівникам отримати статус учасника бойових дій

Держслужба у справах ветеранів війни і учасників АТО роз'яснила порядок надання статусу учасника бойових дій працівникам підприємств, які притягувалися і брали безпосередню участь в АТО. Згідно листудля надання статусу учасника бойових дій керівники підприємств в місячний термін після завершення працівниками виконання завдань, пов'язаних з АТО, подають в міжвідомчу комісію на кожну людину окремо документи відносно участі в АТО. Копії документів, що надаються, мають бути завірені підписом керівника підприємства і друком.

6. Кабмін затвердив зразки нових акцизних марок, які коштуватимуть дешевше

Про впровадження марок акцизного податку нового зразка для алкогольних напоїв і тютюнових виробів йде мова в постанові Кабміну № 627. Так, з 1 січня 2015 року вартість нової марки акцизного податку для алкогольних напоїв складатиме 0,1926 грн., для тютюнових виробів - 0,091 грн. (зараз 0,27 і 0,142 грн.). Впродовж двох місяців поліграфкомбінат "Україна" проведе конкурс з метою визначення суб'єкта господарювання, який буде задіяний при виготовленні марок акцизного податку нового зразка.

7. Юрособа зобов'язана контролювати цільове використання своєї добродійної допомоги

ГФС в листі № 6280/6/99-99-17-03-03-15 розповіла, обов'язок по контролю за цільовим використанням засобів набувачами допомоги (учасниками бойових дій і членами їх сімей) покладається на юрособу-благодійника. В той же час, набувач добродійної допомоги зобов'язаний підтвердити благодійникові статус учасника бойових дій, а члени сім'ї - родинний зв'язок, поранення і тому подібне Роз'ясненощо після підтвердження одержувачами цільового використання засобів юрособа вказує зведення про надані суми добродійної допомоги в податковій звітності.

8. НКЦБФР вирішила питання проведення загальних зборів акціонерів в зоні АТО

Про процедуру проведення загальних зборів акціонерних товариств в зоні АТО йде мова в роз'ясненнірозробленому НКЦБФР. У документі прописані усі можливі варіанти проведення. Відзначається що Законом про АТ не встановлена вимога про обов'язкову наявність в статуті інформації про місцезнаходження. До того ж, вирішення питання про зміну місцезнаходження АТ не віднесене до виняткової компетенції загальних зборів акціонерів. Тому посилатися на неможливість проведення зборів акціонерів по вказаними обставинами АТ більше не зможуть.

9. Нові авіаційні правила забраковані Мінюстом

Мінюст не завершив процедуру реєстрації наказу Госавиаслужбы від 24.10.2014 № 686 відносно прав на експлуатацію повітряних ліній - у зв'язку з численними скаргами суб'єктів господарювання. Наказ не набув чинності, оскільки не включений в Єдиний держреєстр НПА і не опублікований в "Офіційному віснику". Мінюст запропонував провести відкриті громадські обговорення документу, після чого обіцяє в максимально стислі терміни здійснити правову експертизу і держреєстрацію.

10. Підприємці не повинні підтверджувати наявність озоноруйнуючих речовин при імпорті/експорті

Держпідприємництво повідомило про відміну процедури надання Мінприроди твердження про наявність озоноруйнуючих речовин і доцільності їх ввезення або вивезення. Дія наказу № 8 зупиняється з 23 листопада 2014 року. Таким чином, підприємці не повинні надавати підтвердження наявності озоноруйнуючих речовин при імпорті або експорті товарів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини