Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як старшокласників навчать захищати Батьківщину?

25 листопада 2014, 09:30
754
3
Реклама

Міністерство освіти опублікувало для громадського обговорення проект учбової програми "Захист Вітчизни" для 10-11 класів загальноосвітніх учбових закладів.

Згідно з проектом, предмет "Захист Вітчизни" являється обов'язковим учбовим предметом, який викладається у старшій школі учбових закладів системи повної загальної середньої освіти.

Вивчення предмета проводиться з юнаками і дівчатами окремо. При цьому дівчата по їх власному бажанню (у разі згоди батьків/опікунів/опікунів) навчаються за програмою для групи юнаків. Юнаки, які за станом здоров'я або релігійними поглядам звільнені від засвоєння основ військової справи, вивчають предмет за програмою для групи дівчат.

З метою практичного закріплення знань, умінь і навичок учнів організовуються військово-польові зборина проведення яких відводиться 18 годин (3 дні) - на базі військових частин, військових комісаріатів і базових учбових закладів.

Зокрема, стрільба з автомата проводиться на обладнаних стрільбищах і в тирах згідно з планами військових комісаріатів на підставі наказів, погоджених з начальником гарнізону (командиром військової частини, начальником вищого військового учбового закладу), органом управління освітою і керівником учбового закладу.

До заходів військово-патріотичного виховання в розділ річного плану учбового закладу включається вивчення традицій, історіїдуховної спадщини, символіки, звичаїв українського народу, національної гідності, культури міжнаціональних стосунків, морально-психологічних якостей громадянина, патріота, захисника Вітчизни.

Також організовуються відвідування такими, що вчаться військових частин (військових учбових закладів), військових музеїв, зустрічі з ветеранами Збройних Сил, туристичні походи з військово-патріотичною тематикою і тому подібне. На завершуючому етапі вивчення учбового предмета "Захист Вітчизни" організовується і проводиться військово-спортивне свято.

Цілями учбового предмета "Захист Вітчизни", зокрема, являються:
- ознайомлення учнів з основами нормативно-правового забезпечення захисту Вітчизни, цивільного захисту і охорони здоров'я;
- придбання знань про завдання і особливості військових формувань;
- засвоєння основ захисту Вітчизни, цивільного захисту, медико-санітарної підготовки;
- психологічна підготовка до захисту Вітчизни.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини