Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Позиція НБУ про Bitcoin як грошовому сурогаті непереконлива, - юрист

14 листопада 2014, 10:10
2211
15
Автор:
Реклама

10 листопада Національний банк України нарешті заявив про свою позицію відносно одного з головних IT трендів останнього року - використання Bitcoin для оплати товарів, робот, послуг. На офіційному сайті НБУ з'явилося "Роз'яснення відносно правомірності використання в Україні "віртуальної валюти/криптовалюты" Биткоин".

Позиція НБУ виявилася передбачуваною. До появи криптовалют держави продовжували успішно реалізовувати дві закріплені за ними монополії: монополію на застосування сили і монополію на емісію грошей. Як і будь-який центральний фінансовий регулятор, НБУ не хоче втрачати своє монопольне положення в області грошового обігу і схвалювати звернення Bitcoin, статус яких в Україні, досі не визначений жодним нормативно-правовим актом.

У роз'ясненні НБУ розглядає Bitcoin, як грошовий сурогат. Така позиція регулятора не виглядає переконливою. Згідно із Законом про НБУ, грошовим сурогатом визнаються будь-які документи у вигляді грошових знаків, що відрізняються від грошової одиниці України (гривни), не випущені в звернення НБУ і виготовлені з метою здійснення платежів в господарському обороті. Bitcoin не можуть вважатися грошовим сурогатом, оскільки не є грошовими знаками. І в цьому нескладно переконатися, розібравшись з механікою роботи криптовалюты. Ну, або можна переконатися в цьому, скориставшись звичкою правоохоронних органів спершу робити, а потім думати : можна запропонувати міліції отримати у слідчого судді постанову на вилучення у кого-небудь Биткоинов. А ми запасемося попкорном і стежитимемо, як же міліція опечатуватиме і вилучатиме цей "грошовий сурогат".

Зауваження НБУ, що стосуються підвищених ризиків, пов'язаних з використанням криптовалюты також не виглядають обгрунтованими. По-перше, у світі вже досить успішно працюють Bitcoin біржі (наприклад, OKCoin, BTC - E, Bitstamp). Міра захищеності транзакцій, які на них проводяться, нічим не поступаються "класичним" біржам, на яких торгують цінними паперами. По-друге, для протиправних дій Bitcoin використовуються не частіше, ніж валюта якої-небудь держави.

Необхідність врегулювати правовий статус Bitcoin очевидна. При цьому якщо спробувати мислити ширше, ніж просто категоріями небезпеки криптовалют, або рекомендацій міжнародних фінансових інституцій, то лібералізація обороту криптовалют може зіграти на руку Україні. Дивно, але факт: Биткоины дозволені в тих країнах, які володіють переважно валюти, це США і Великобританія, Німеччина, Нідерланди і ін. Світ рухається до єдиного уряду, єдиної світової валюти, єдиної мови. Як би усі цьому не чинили опір, у тому числі і я, цей варіант розвитку дуже вірогідний. Я не наполягаю на тому, що Биткоин - це беззастережно єдине можливе майбутнє. Проте, ліберальність в застосуванні нових валют, нових моделей ведення бізнесу, і ін. могло б пристосувати нашу країну до будь-яких непередбачуваних змін. Якщо не мислити короткостроково, то і в цьому випадку оборот Биткоинов має бути дозволений. Биткоины по анонімності, і по можливості відновлення слідів злочину нічим не поступаються готівці. Проте Биткоин відкриває нову сферу бізнесу, що для України ніколи не буде зайвим.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини