Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Представництва і філії нерезидентів в умовах Європейської інтеграції України

10 листопада 2014, 14:20
1352
0
Реклама

Останні роки в Україні помітно посилилася тенденція до скорочення інвестиційних процесів спрямованих на освоєння ринків України зарубіжними компаніями. Оскільки представництва і філії нерезидентів це один з кроків до освоєння і вивчення нового економічного простору України, то сталося скорочення кількості представництв компаній нерезидентів, що знову створюються, в Україні і сталася тенденція до закриття вже створених. На сьогодні країна вже змінила свій політичний клімат і змінює також і свій економічний вектор. Підписання угоди з ЄС дає надії для перспективного інвестиційного менеджменту в Україні, а значить і залученню нових інвестицій. нашій країні. За даними ТППУ, іноземні інвестори Італії, Греції, Польщі, Німеччини і низки інших Європейських країн чекають початок 2015 року з тим, щоб зайти на оновлений ринок України.

Для того, щоб іноземні компанії мали можливість зрозуміти на який ринок вони заходять і що їм необхідно врахувати, щоб мати можливість працювати в Україні, яку організаційно-правову форму вибрати і як оптимізувати своє оподаткування компанія "CompassGroup" запросила профільних юристів.

Так, Тетяна Горянаярозповіла про переваги і недоліки реєстрації представництв іноземних компаній в Україні. Юрист звернула увагу на найпоширеніші помилки, які властиві іноземним материнським компаніям при виборі форми реєстрації іноземного представництва або ТОВ в Україні. Приміром іноземні представництва частенько вибирають не ту форму, яка відповідає їх діяльності, не прописують в статутах багато нюансів, не вірно формують і затверджують штатний розклад співробітників і так далі. Усе це призводить до величезних штрафних санкцій, які нараховують контролюючі органи в ході перевірок.

Також юрист застерегла від прийому податкових органів, які частенько вимагають від представництва при реєстрації подачі форм, які не є обов'язковими для іноземного представництва, але у результаті можуть зашкодити діяльності і поставити підприємство на загальний податковий облік.

У свою чергу Лариса Шкуркааудитор, керівний партнер Аудиторської компанії "CompassGroup" зупинилася на питаннях оподаткування представництв і ТОВ. У розумінні НК України усі зареєстровані на території України іноземні компанії діляться на два типи: - постійні представництва і нерезиденти. Частенько іноземці не розрізняють ці види і не розуміють в чому відмінність між цими двома формами. Адже від того наскільки правильно обрана форма реєстрації залежить подальша успішна робота підприємства. На думку аудитора при виборі форми реєстрації компанії необхідно вивчити засновницькі документи материнської компанії, і вже потім обирати той вид реєстрації, який підходить саме цій компанії. І тільки після того, як первинні документи уважно вивчені, підбирати той тип, який найбільш відповідає потребам.

Про аспекти захисту прав інтелектуальної власності в ході заходу розповіла Марія Ортинскаяпатентний повірений України, директор компанії IPStyle. Пані Марія розповіла зокрема як не подарувати свою інтелектуальну власність дистриб'юторові, що треба зробити представництву перш ніж зайти на ринок України зі своєю продукцією. На самому початку виступу патентний повірений звернула увагу на те, що правила по яких грає інтелектуальний ринок України дещо відрізняються від правил по яких живе Європа. Приміром, в Україні при реєстрації патенту не проводиться перевірка на новизну винаходу. Саме по цьому, в Україні недобросовісні особи можуть зареєструвати на себе будь-який патент на будь-який винахід і потім шантажувати добросовісних імпортерів, вимагаючи у них гроші за "вхід" в Україну, як це вже було неодноразово. У Європі цієї практики не існує внаслідок того, що прописана процедура подачі опозицій і недобросовісні особи, що зареєстрували на себе промобразец, несуть дуже серйозну відповідальність.

Тому, пані Ортинская порадила представництвам перш ніж ввозити продукцію здійснити пошук по митному реєстру. Також патентний повірений порадила здійснювати пошуки на патентну чистоту і якщо представництво ввозить в Україну унікальний товар (по складу, рецептурі, технічним характеристикам і так далі) відразу ж реєструвати його в патентному відомстві.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини