Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

7 листопада 2014, 13:40
2273
0
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців подій і нормативно-правових актів тижня, що йде, враховуючи набуття чинності документів, результати роботи держорганів, а також вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН


1. Нацбанк встановив правила розрахунків з Кримом

Нацбанк постановою № 699 встановив порядок застосування валютного законодавства під час режиму тимчасової окупації на території вільної економічної зони "Крим". Документом передбачено:
- жителі Криму прирівняні до нерезидентів України;
- грошові перекази з материкової території України в Крим і назад здійснюються в порядку переказу коштів за межі України/в Україну;
- на території України заборонено відкривати депозити і видавати кредити в російських рублях;
- заборонено перевозити російські рублі через кордон СЭЗ "Крим";
- Закон "Про платіжні системи і переказ коштів в Україні" застосовується з особливостями;
- рахунки юрособ з місцезнаходженням в Криму, відкриті в українських банках до 27 вересня, будуть закриті, операції по них мають бути зупинені;
- забороняються інвестиції резидентів в об'єкти інвестиційної діяльності, розташовані (зареєстровані) на території Криму.

2. Валютні обмеження не можуть бути форс-мажором

Віце-президент Торгово-промислової палати України Михайло Непран роз'яснивщо нещодавно внесеною в Закон "Про торгово-промислові палати в Україні" статтею 14-1 чітко визначається перелік форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), і в цей перелік не входять валютні обмеження і будь-які інші нормативно-правові акти, що видаються НБУ. Тому твердження про те, що ТППУ визнала або може визнати постанову НБУ № 540 форс-мажорними обставинами, не відповідає дійсності.

3. Працедавці видаватимуть трудові книжки переселенцям

4 листопада набув чинності спільний наказ Мінюсту і Минсоцполитики № 720/1642/5 про внесення змін до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників. Встановлено, що дублікат трудової книжки може бути виданий по новому місцю роботи у зв'язку з відсутністю доступу до трудової книжки працівника внаслідок надзвичайної ситуації або проведення АТО на території, де працював працівник. Дублікат видається на підставі заяви працівника і отриманою їм письмово інформації з штабу по ліквідації наслідків ЧС про виникнення надзвичайної ситуації або Антитерористичного центру при СБУ про проведення АТО.

4. Підприємствам обіцяють компенсації за відмову від газу

Минрегион продовжує опрацьовувати питання стимулювання заміщення газу і найближчим часом винесе на розгляд уряду відповідну програму. Передбачаєтьсящо будь-яке підприємство (приватне, комунальне або державне), яке поставило котел, працюючий на альтернативному паливі, після завершення опалювального сезону при підтвердженні облгазу отримає компенсацію половини заміщеного газу. "У нас є 440 млн. грн. європейських засобів під цю програму, - розповів перший замміністра регіонального розвитку Володимир Кистион. - Ці засоби не "вилетять в трубу", а залишаться в Україні і працюватимуть на вітчизняну економіку".

5. Що робити мобілізованим підприємцям для списання податкового боргу?

ГУ ГФС в м. Києві роз'яснюєщо впродовж 10 днів після демобілізації підприємці повинні подати у фіскальний орган по місцю податкової реєстрації заяву і копію військового квитка або іншого документу з вказівкою даних про заклик на військову службу під час мобілізації на особливий період. Після надання вказаних документів контролюючі органи списуватимуть таким платникам податковий борг як безнадійний, без нарахування штрафних санкцій і пені. Крім того, в документі нагадується, що такі особи будуть звільнені від сплати ЕСВ за себе.

6. Кабмін унормировал відміну обов'язкового техогляду сільгосптехніки

7 листопада набуло чинності постанова № 587яким скасований Порядок здійснення обов'язкового технічного контролю тракторів і іншої сільськогосподарської і дорожно-будівельної техніки. Документом також внесені зміни в Порядок відомчої реєстрації і зняття з обліку тракторів, з/х техніки і інших механізмів. Встановлюється, що на ТС видається один номерний знак (було два), відповідно, відкориговано місце його установки. Також вказано, що при знятті машини з обліку у зв'язку з її відчуженням або вибраковуванням до заяви власника більше не треба додавати документи, що підтверджують сплату податків.

7. Бізнесу хочуть встановити податкові правила на 5 років

Податкова система має бути зрозумілою і стабільною, тому необхідно розробити правила гри як мінімум на 5 років і накласти мораторій на зміни, - така думка висловив віце-прем'єр-міністр Володимир Гройсман. "Адже як можна планувати будь-які бізнес-процеси, коли постійно знаходишся під загрозою? Цю систему "гачка" необхідно зняти", - відмітив Міністр. За словами чиновника, для бізнесу, який працював під час правління Віктора Януковича, необхідно провести податкову амністію.

8. Аграріїв забезпечать бланками складських документів на зерно

Новоназначенным керівництвом ГП "Держреєстри України" для придбання необхідної кількості бланків складських документів на зерно (у тому числі подвійних складських свідчень, які видаються зерновим складам) розроблений проект документації конкурсних торгів на придбання бланків і створений комітет з держзакупівель. Незабаром буде офіційно оголошено про конкурсні торги, оскільки договір на публікацію інформації про державні закупівлі на веб-порталі tender - me.gov.ua вже підписане. Таким чином, вже в наступному місяці ГП зможе закупити необхідну кількість бланків і забезпечити ними зернові склади.

9. Затверджена форма інформації про державне відшкодування ПДВ

З 4 листопада діє наказ Мінфіну № 1016яким затверджена форма інформації про об'єми відшкодування ПДВ з державного бюджету і Порядок формування і обнародування податкової інформації, пов'язаної з відшкодуванням ПДВ. Так, інформація складається із залишку сум вимог на відшкодування на початок періоду (роки) (активних до відшкодування); відшкодованого податку, виплаченого в грошовій формі, у тому числі автоматичного відшкодування; зарахованих сум податку, заявлених на рахунки платників, в зменшення податкових зобов'язань; відхилених вимог на відшкодування, заявлених на поточний рахунок; нових вимог на відшкодування податку на рахунок платника у банку; залишку сум вимог на відшкодування податку на кінець періоду (активних до відшкодування), у тому числі неврегульованих вимог на відшкодування ПДВ, які були подані раніше чим за 74 дні до закінчення періоду. ГФС формує і оприлюднить на офіційному сайті інформацію не пізніше за 10-й робочий день, що йде за останнім днем звітного місяця.

10. Фіскали нагадали про відповідальність за порушення термінів розрахунків у ВЭД

ГФС нагадує що порушення резидентами термінів здійснення розрахунків в інвалюті при здійсненні експортно-імпортних операцій спричиняє за собою стягнення пені за кожен день прострочення у розмірі 0,3% суми неотриманої виручки (вартості товару, що недопостачає) в іноземній валюті, перерахованій в гривню по валютному курсу Нацбанку на день виникнення заборгованості. Загальний розмір нарахованої пені не може перевищувати суми неотриманої виручки (вартості товару, що недопостачає). Виручка резидентів в інвалюті підлягає зарахуванню на їх валютні рахунки в терміни виплати заборгованостей, вказані в контрактах, але не пізніше 180 календарних днів з дати митного оформлення (виписки вивізної вантажної митної декларації) продукції, що експортується, а у разі експорту робіт (послуг), прав інтелектуальної власності - з моменту підписання акту або іншого засвідчуючого документу. У роз'ясненні відзначається, що санкції не поширюються на суб'єктів господарювання, що здійснюють діяльність на території проведення АТО.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини